Nagyvilág koronavírus

Belehalt a koronavírusba Irinej pátriárka

A szerb ortodox egyházfő halálhírét már egy napja is több szerb médium megírta, majd visszavonta.

Pénteken orvosai is megerősítették, hogy belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Irinej pátriárka. A szerb egyház feje krónikus szívbetegséggel is küzdött.

Az MTI szerint állapota szerdáig stabilnak volt mondható, de csütörtökön sokat romlott, akkor több szerb hírportál is közölte halálhírét, amit szinte valamennyi vissza is vont, pontosítva, hogy az ortodox egyházfő állapota súlyos, de gépekkel életben tartják.

A pátriárkát egy belgrádi katonai kórházban kezelték, azt követően került kórházba, hogy részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki szintén a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele.

Az állami hírügynökség akkor megírta, hogy Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek homlokát, kezét csókolgatták, hogy leróják kegyeletük. A gyászszertartáson több ezren vettek részt, de szinte senki nem viselt maszkot, a kötelező távolságot sem tartották be.

A temetés után Joanikije montenegrói püspök is kórházba került tüdőgyulladásra utaló jelekkel, majd kiderült, ő is megfertőződött. A szertartáson mások mellett részt vett Aleksandar Vucic szerb elnök és Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja. A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb tagja Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik