Nagyvilág koronavírus

A szerb ortodox egyházfőt gépekkel tartják életben

Több szerb hírportál előzőleg már a halálhírét közölte a 90 éves Irinej pátriárkának.

Szerbiában több szerb hírportál is közölte, hogy 90 éves korában koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Irinej pátriárka, később szinte valamennyi visszavonta hírt, pontosítva, hogy az ortodox egyházfő állapota súlyos, de gépek segítségével életben tartják – írja a Szabad Magyar Szó.

A pátriárkát még november 4-én szállították a belgrádi Karaburma katonai kórházba, mivel megfertőződött a vírussal. A szerb egyház feje krónikus szívbetegséggel is küzdött. Irinej pátriárka három nappal azt követően került kórházba, hogy részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki szintén a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele.

Az állami hírügynökség akkor megírta, hogy Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek homlokát, kezét csókolgatták, hogy leróják kegyeletük. A gyászszertartáson több ezren vettek részt, de szinte senki nem viselt maszkot, a kötelező távolságot sem tartották be.

Koronavírus - Még több hír a témában

A temetés után Joanikije montenegrói püspök is kórházba került tüdőgyulladásra utaló jelekkel, majd kiderült, ő is megfertőződött. A szertartáson mások mellett részt vett Aleksandar Vucic szerb elnök és Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja. A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb tagja Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik