Nagyvilág koronavírus

„Maszkot le, fejet fel!” Tüntetnek Pozsonyban

A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt a tiltakozás törvénysértő.

Pozsonyban a „maszkot le, fejet fel!” rigmus skandálásával elkezdődött az elnöki palotával szemben a kormányellenes tüntetés. A Körkép.sk beszámolója szerint a helyszínen a Szovjetunió és Szlovákia zászlaja alatt délután 2 órakor kétszázan lehettek.

A tüntetők az államfő és a miniszterelnök elleni jelszavakat is  skandáltak, a bársonyos forradalmat törvénytelen puccsnak,  Csehszlovákia felbomlását jogellenesnek nevezték. A pártok képviselői még nincsenek jelen, csak elégedetlen állampolgárok.

A portál helyszíni tudósítója több, magyarul beszélő emberrel is találkozott. Az embereken alig van maszk, ezt a portál fotói is igazolják, ezért kérdés, mennyire romlik majd a helyzet a törvénytelen megmozdulás után, hiszen a járvány miatt veszélyhelyzet van, gyülekezési tilalom érvényes.

Az Új Szó szerint 15 órára Pozsony belvárosában mintegy 4-5 ezer gyűlt össze, a tömegben már megjelentek a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) zászlói, a tüntetők a kormányfő, Igor Matovic távozását követelik, olyan transzperenst is látni, amelyen Hitlerhez hasonlítják. (Ezt a portál le is fotózta.)

Közben a pozsonyi főállomásról a Slovan ultrái is megindultak a belváros felé. A rendőrség széles kordonnal vette körül a kormányhivatal épületét, a kordon szélén rohamrendőrök várakoznak.

Zuzana Caputová államfő előzőleg mindenkit józanságra intett a bársonyos forradalom 31. évfordulóján. Közölte, meg kell érteni, a szabadságnak a demokráciában is vannak korlátai, az emberéletek, mások egészségének védelme miatt kell az egyéni szabadságjogokat korlátozni.

A belügyminiszter hétfőn jelezte, a rendőrök nem fogják ölbe tett kézzel nézni az esetleges garázdálkodást, ha kell, a parlament tagjaival szemben is készek fellépni. Robert Fico, a Smer elnöke erre azt mondta, nevetségesnek tartja, hogy a belügyminiszter fel akar lépni közjogi méltóságok ellen.

A szlovák rendőrség fellép a képviselők ellen is, ha kell
A belügyminiszter előre jelezte, mindenki mérlegelje, részt vesz-e a keddre meghirdetett tömegtüntetéseken.

Az egykori kormányfő a pozsonyi tüntetésekről azt mondta, hogy  elutasítják az erőszakot, de a fegyveres testületek bevetését is az emberek ellen. Szerinte az idei november 17-e úgy íródik be a történelembe, amikor a kormány a rendőrség és a katonaság bevetésével fenyegette az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik