Nagyvilág

Az uniós költségvetés másik nagy vitájáról is megegyeztek Brüsszelben

Két nagy vita volt az uniós költségvetéssel kapcsolatban Brüsszelben a nyárvégi csúcstalálkozó óta. Az első nemrég véget ért, amikor a tanács, a parlament és a bizottság megegyezett arról, hogy nézzen ki pontosan az úgynevezett jogállami mechanizmus, amellyel fel lehetne függeszteni az uniós alapjogokat megsértő országok kifizetéseit.

Nagyjából ettől függött az is, hogy a másik vitás kérdésben meg tud-e egyezni az unió. Ez arról szólt, hogy a parlament több forrást szeretett volna fontos uniós programokhoz rendelni, de a tagállamok nem szerettek volna több pénzt fizetni annál, amire a kormányfők a nyár végén rábólintottak.

Tíz hétnyi tárgyalás után most kedden végre sikerült megegyezni, és a parlament kiharcolta, hogy további 16 milliárd eurót költsenek, amelyből 15 milliárd a koronavírus kezelésére létrehozott programokra megy, egymilliárd pedig jövőbeli krízisekre.

A pénzből megháromszorozódik az EU4Health program költségvetése, és plusz egy évig lehet majd finanszírozni az Erasmus+ programot, valamint a Horizont kutatóprogramok is plusz pénzhez jutnak. Fedezet pedig a cégekre kiszabott versenyjogi bírságokból lesz rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik