Nagyvilág koronavírus

Ezerszámra érkeznek a menekültek, segítségért kiált a Kanári-szigetek

Segítséget kért az Európai Uniótól és a spanyol kormánytól a Kanári-szigetek elnöke, miután körülbelül 2200 migráns kötött ki az autonóm közösség partjainál a hétvégén, ezzel újabb nyomást helyezve a már most túlterhelt befogadórendszerre, írja a Guardian.

Ángel Victor Torres szerint az infrastruktúrájuk egyszerűen nem bír el ilyen sok emberrel, pedig egyre népszerűbb ez az útvonal az Afrikából Európába menekülő bevándorlók számára.

A hétvégén érkezett 2188 migránst rögtönzött táborokban helyezték el Arguineguín kikötőjénél. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslései szerint több mint 11 ezer menekült kötött ki csak idén a Kanári-szigeteken, több mint felük októberben. Az óceánon történő átkelés során 414-en hunytak el 2020-ban ezen az útvonalon.

Csak összehasonlításként, tavaly 2557 migráns érkezett a szigetekre, egy évvel korábban pedig mindössze 1307. Az idei számok viszont még mindig alulmúlják a 2006-os rekordot, amikor 32 ezer bevándorlót fogadtak a Kanári-szigeteken.

Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter és Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos múlt héten a Kanári-szigetekre látogatott. Pénteki sajtótájékoztatóján Johansson arról beszélt, a központi és a regionális kormány is hatalmas erőfeszítéseket tesz a kialakult helyzet kezelése érdekében.

Ángel Victor Torres, a Kanári-szigetek elnöke viszont többet vár el. Mint fogalmazott,

nem a tervezési, hanem a cselekvési fázisban vagyunk.

Hozzátette, a koronavírus-járvány csak nehezít a dolgukon és azonnali segítséget kért, hogy a tábort felszámolhassák.

Kiemelt kép: DESIREE MARTIN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik