A következő élő közvetítés része Felesége kéri Trumptól, ismerje el a vereségét, Biden a Balatonon járt nászúton

Minden idők legidősebb amerikai elnöke lesz Biden

November 20-án lesz 78 éves, így rögtön beiktatásakor minden idők legidősebb amerikai elnökének számít majd Joe Biden. Az eddigi csúcstartó, Ronald Reagan ugyanis 1989-ben 77 évesen és 349 naposan távozott a Fehér Házból. (A legidősebb hivatalba lépő elnök egyébként – Reagant megelőzve – Donald Trump volt, aki 220 nappal múlt el 70 éves 2017. január 20-ai hivatalba lépésekor.)

Biden 1973 és 2009 között Delaware állam szenátora volt, majd nyolc éven át Barack Obama alelnökeként szolgált.

Ő a tizenötödik egykori alelnök, akit elnökké választanak az Egyesült Államokban. Alelnöke, Kamala Harris pedig az első nő lesz ezen a poszton. Kettőjükről szól az alábbi, a választás előtt megjelent portrécikkünk:

Biden és Harris: a múlt és a jövő
Az Átlag Joe-ként emlegetett demokrata elnökjelölt idős fehér férfiként az amerikai politika múltját jeleníti meg, alelnökjelöltje bevándorlócsaládba született fekete nőként a multikulturális jövőt. Mindketten igencsak mérsékeltnek számítanak a balra tolódó Demokrata Pártban.

Ebben a cikkben foglaltuk össze, hogyan lett Biden a Demokrata Párt elnökjelöltje (egyébként az 1988-as és a 2008-as demokrata elnökválasztásra is bejelentkezett), ebben pedig a programjából szemezgettünk.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik