Nagyvilág koronavírus

Görögország bezár, Lengyelország valószínűleg be fog

A görög kormány csütörtöki döntésének értelmében kijárási tilalmat rendelnek el három hétre az egész országra az új fertőzöttek számának drasztikus emelkedése miatt, írja a Guardian.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök bejelentése szerint a szigorítás szombaton lép majd életbe.

Mint fogalmazott, ha most nem lépnének, akkor kibírhatatlan nyomás helyeződne a kórházakra.

Az egyetemek távoktatásra állnak át, de az általános iskolák az óvodák a megszokott rendben nyitva lesznek. Az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon kívül minden be fog zárni. Az állampolgárok csak engedéllyel és időhöz kötve tartózkodhatnak majd a szabadban.

Szerdán 2646 fertőzöttet regisztráltak Görögországban, ami a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Eddig 673-an haltak bele a betegségbe.

A lengyelek is hasonlóra készülnek

Lengyelországban szintén rekordot döntött az új esetek száma: szerdán 27 143 embernél diagnosztizálták a vírust. 367-en haltak meg 24 óra alatt.

Ez jelentős növekedés az előző napi 24 692 új fertőzötthöz képest, ami szintén rekord volt. A 27 ezer rendelkezésre álló ágyból már 18 654-en ápolnak koronavírusos beteget, a 2094 lélegeztetőgépből pedig 1625-ön vannak fertőzöttek jelenleg.

Piotr Muller kormányszóvivő arról beszélt, napi 29-30 ezer új fertőzöttnél újabb szigorításokat kell bevezetni, ami valószínűleg országos karantént jelentene, mert a lengyeleknél már így is rendkívül szigorú intézkedések vannak érvényben.

Kiemelt kép: Nikolas Kokovlis/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik