A következő élő közvetítés része Felesége kéri Trumptól, ismerje el a vereségét, Biden a Balatonon járt nászúton

Így áll most az elnökválasztás két nappal a kezdete után

Kedden vette kezdetét az amerikai elnökválasztás, de csütörtök délben még mindig nem tudni, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A kulcsfontosságú államokban így állunk most:

Arizona, 11 elektori szavazat

Az AP és a Fox News már Bidennek adta az államot, de még nincs teljesen lefutva. Buden 50.5-48.1 arányban vezet 86 százalékos feldolgozottságnál. Trumpnak a maradék szavazatok kétharmadát kellene begyűjtenie ahhoz, hogy fordítani tudjon. Innen várhatóan magyar idő szerint csütörtökön éjszaka érkezhetnek újabb eredmények.

Miért nem tudjuk még mindig, hogy ki lesz az elnök?
A koronavírus-járvány és a szabályok lazulása miatt az idén a korábbinál több amerikai választó döntött a levélben történő szavazás mellett, így nagy teher hárult több államra is. Nagyrészt olyanokra, ahol amúgy is nagyon szoros a verseny. Ez szinte példátlanul izgalmassá tette és teszi még mindig az elnökválasztást.

Georgia, 16 elektori szavazat

Trump 49.6-49.1 arányban előnyben, 95 százalékos a feldolgozottság. Bidennek a hátralévő szavazatok 60 százalékára lenne szüksége, ezek jelentős része hagyományos Demokrata többségű területről érkezik majd. Remélik, hogy ma meglesz a végeredmény.

Nevada, 6 elektori szavazat

49.3-48.7 Biden javára 86 százalékos feldolgozottság mellett. Kevesebb mint nyolcezer szavazattal vezet Biden, de várhatóan a levélszavazatok csak megerősítik majd a fölényét. Már csütörtökön este megjöhetnek a végeredmények.

Észak-Karolina, 15 elektori szavazat

Trumpnál az előny 50.1-48.7 arányban, a voksok 95 százalékát már összeszámolták. Bidennek a levélszavazatok kétharmadát kellene bezsákolnia ahhoz, hogy megfordítsa a meccset. Ezeknek viszont a beérkezési határideje november 12., addig elfogadják azokat, szóval a végeredményre még sokat kell várni.

Pennysylvania, 20 elektori szavazat

Trump 50.7-48.1 arányban vezet, 89 százalékos feldolgozottságnál. A maradék szavazatok Demokrata többségű, vidéki területekről vannak bent. A végeredmény péntekre várható, de Trump jogi lépéseket tett a levélszavazatok miatt. Azt akarja, hogy a választás napján vagy az azt megelőzően postára adott szavazatokat, amik november 3. után érkeztek be, ne számítsák.

Michigan, 16 elektori szavazat

Biden előnye jelentős, valószínűleg elviszi, de Trumpék itt is jogi lépéseket tettek, hogy függesszék fel a levélszavazatok számolását.

Wisconsin, 10 elektori szavazat

Bidennek adják a legtöbben, 49.4-48.8 arányban vezet. Ha egy százaléknál kisebb különbséggel nyer, akkor Trump újraszámlálást kérhet, amit valószínűleg meg is fog tenni ebben az esetben.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik