Nagyvilág koronavírus

Az utolsó szabad hétfő Bécsben

Hétfő éjjel terrortámadás történt Bécsben. Öt ember meghalt, két férfi, két nő, és az egyik elkövető. Pontosan még azt sem tudni, hány elkövető volt, azt viszont már sejtik a hatóságok, hogy előre megtervezett terrortámadásról lehetett szó. Az áldozatok száma valószínűleg még nőni fog, 15 ember került kórházba, heten súlyosan sérültek.

Bécs belvárosa szinte hermetikusan zárva van, miközben a rendőrség a támadókat keresi. A város számára különösen fájdalmas lehet, hogy az utóbbi évtizedek legkomolyabb terrortámadása pont a legutolsó szabad hétfőn történt. Hétfő este minden beszámoló szerint kiemelkedően sokan voltak a belvárosban, miután Sebastian Kurz kancellár szombaton bejelentette, hogy Ausztria egy hónapig bezár.

A koronavírus-járvány nagyon felgyorsult Ausztriában, az utóbbi napokban a kilencmilliós országban százezer lakosra vetítve háromszáz új megbetegedést regisztráltak, ami a háromszorosa a szomszédos Németország adatainak.

Lezár a város

A kedden életbe lépő lezárásban az éttermek és a kocsmák bezárnak, előbbiekből csak elvitelre lehetne rendelni. Az osztrákok bevezetik az éjszakai kijárási tilalmat is, este nyolc és reggel hat között tilos az utcára menni, kivéve, ha edzeni vagy például munkába indul valaki. Ennek, és az éttermek bezárásának az lenne a célja, hogy a személyes kontaktusokat csökkentsék, a kijárási tilalom például a házibulik megszüntetését célozza.

Az osztrák kormány emellé bőséges támogatásokat ad az éttermeknek, amelyek megkapják a tavaly novemberi bevételeik 80 százalékát az államtól, ha nem rúgnak ki senkit.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai egyelőre nyitva maradnak, de az felső tagozatok és az egyetemek távoktatásra állnak át. A mostani lezárás nem annyira szigorú, mint a korábbi, most ugyanis nyitva maradhatnak a nem létszükségletű termékeket árusító boltok és a fodrászatok is. Otthon viszont legfeljebb két családból találkozhatnak egymással az emberek zárt térben.

Sokan voltak az utcán, egy ideig utoljára

Hétfő este nem volt különösebben hideg Bécsben, ezért sokan ültek az utcán is a kávézók elé kitett asztaloknál. A támadás este nyolckor kezdődött a Seitenstettengasse utcában, egy sarokra a Donaukanaltól.

Schlomo Hofmeister rabbi, aki végignézte az ablakából a támadás elejét, azt mondta a Guardiannak, hogy az egyik támadó legalább száz lövést adott le a város legfontosabb zsinagógája előtt. Ez az egyik oka annak, hogy a kormányzat antiszemita támadásként kezeli a hétfői eseményeket.

Ausztriában ritkán hallani lövéseket, ezért a legtöbb helyszíni beszámoló arról szól, hogy tűzijátéknak vagy petárdának hitték, amikor a támadó vadul lőni kezdett az utcán ülő emberekre. A rendőrség szerint legalább hat helyen volt lövöldözés, mielőtt a rendőrök agyonlőtték az egyik támadót a Ruprechtskirche előtt. A férfinél a gépkarabély mellett pisztolyok is voltak, és a teste tele volt rakva robbanószernek látszó tárgyakkal, amelyekről később kiderült, hogy valójában nem voltak igazi robbanószerek.

Kevés annyira látványos találkozás van az osztrák rend és a káosz között, mint ami ezekben az órákban a város közepén történt. A színházak és az opera tele volt, sokan kihasználták, hogy még utoljára elmehetnek a legalább négyhetes lezárás előtt. Ők egy újfajta lezárást tapasztalhattak meg, mert a rendőrség kérésére nem hagyhatták el az épületet, miközben kint helikopterekkel keresték az elkövetőket.

Amikor végre elhagyhatták az épületeket, a város központi részében már nem állt meg a tömegközlekedés, így sokaknak gyalog kellett hazasétálnia a színházból és az operából.

Fotó: Joe Klamar / AFP

Messze van a nyitás

Sebastian Kurz eleve homályosan fogalmazott azzal kapcsolatban, pontosan meddig fog tartani a mostani lezárás, ez ugyanis attól is függ, mennyire veszik azt komolyan az osztrákok, és mennyire működik a fertőzések számának csökkentésére. Nehéz elképzelni, hogy egy darabig most szívesen mennének utcára éjjel az emberek Bécsben.

A várost hosszútávon valószínűleg nem fogja megtörni a támadás, ez szinte minden megszólaláson látszott. Nem véletlen, hogy Bécs egyik nem hivatalos jelszava a „Wien ist anders”, vagyis „Bécs más”.

Kiemelt kép: MTI/AP/Ronald Zak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik