Nagyvilág

Ferenc pápa: Elég az erőszakból!

Imádkozom az áldozatokért és családjaikért – olvasható Ferenc pápa Twitter oldalán, melyen a katolikus egyházfő megdöbbenését és szomorúságát fejezte ki a bécsi terrortámadást követően.

Elég az erőszakból! Erősítsük meg együtt a békét és a testvériséget. Csak a szeretet tudja elhallgattatni a gyűlöletet

– írják Ferenc pápa üzenetében.

Hétfőn este 8 órakor támadássorozat rázta meg Bécset: az első lövések az osztrák főváros belvárosában, a Seitenstettengasse utcai zsinagóga, illetve a Swedenplatz (Svéd tér) környékén dördültek el. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen több civilt is meglőttek, négyen életüket vesztették, legalább tizenheten megsérültek. A rendőrség az egyik merénylőt agyonlőtte, egyet elfogtak, legalább egy támadó pedig jelenleg is szökésben van. A támadók pontos indítéka még nem ismert, Karl Nehammer osztrák belügyminiszter hétfő esti nyilatkozata szerint iszlamista terrortámadásként kezelik a történteket. A bécsieket arra kérték, hogy lehetőleg maradjanak otthon.

Az osztrák kormány háromnapos nemzeti gyásznapot rendelt el.

„Le vagyunk fagyva, ez hogy történhetett meg itt” – Bécsben élő magyarok a terrortámadásról
Lövések, helikopterek hangja, szirénák, vezényszavak idéztek háborús hangulatot az osztrák fővárosban hétfő éjszaka. Bécsben élő magyarok mondták el, mit tapasztaltak és mire számítanak.

kiemelt kép: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Ajánlott videó

Olvasói sztorik