Nagyvilág

Török-görög földrengés: épületek dőltek össze, 27-en meghaltak

Legkevesebb 27-en meghaltak és 800-an megsérültek, amikor földrengés rázta meg a törökországi Izmir városát és több görög szigetet is az Égei-tengeren, írja a Guardian.

A Richter-skála szerinti 7.0-s földrengésnek 407 utórengése volt az éjszaka folyamán.

Szombaton reggel Izmirben a mentőcsapatoknak sikerült élve kimenteniük egy tinédzsert egy összeomlott nyolcemeletes lakóépület romjai alól, a nézelődők pedig hatalmas örömujjongással fogadták a hírt. Az épület mellett a bent tartózkodók hozzátartozói és barátai követték a fejleményeket. Az alagsorban volt egy fogászati rendelő is, amelynek dolgozóit még nem sikerült megtalálni.

Fotó: Yasin AKGUL / AFP

Egy másik összedőlt, kétemeletes házból sikerrel hoztak ki egy 53 éves és egy 35 éves nőt is.

A hivatalos tájékoztatás szerint Izmirben eddig 25 halottról tudni, de számuk valószínűleg nőni fog, mert 20 épület is romokban van. Izmir a harmadik legnagyobb török város, 4.5 millióan lakják, népszerű nyaralóhely is egyben.

Éjszaka sokan az utcán aludtak, mert féltek visszatérni otthonaikba még úgy is, hogy egyáltalán nem érte azokat kár. Rengetegen sátrakban húzták fel magukat, a bajba jutottaknak mecsetekben alakítottak ki alvóhelyeket.

Egy helyi kórházból is kivitték a betegeket, mert félő volt, hogy az utórengések során omladozni kezd.

Fotó: Mahmut Serdar Alakus / Anadolu Agency / AFP

Két fiatal a görögországi Számos szigetén hunyt el, amikor rájuk dőlt egy fal. Itt legkevesebb 19-en sérültek meg, köztük egy 14 éves gyerek, akit egy athéni kórházba szállítottak. Számoszon 45 ezer ember él, köztük 7 ezer menekült.

A tengeren történő szénhidrogén-kutatások miatti nézeteltérések ellenére a török és a görög külügyminiszter telefonon egyeztetett egymással, és készen állnak a másik segítésére.

Kyriakosz Micotákisz görög miniszterelnök felhívta Recep Tayyip Erdogan török elnököt is, hogy együttérzéséről biztosítsa.

Függetlenül a különbségektől, ezekben az időkben a népeinknek össze kell fogni

– írta a Twitteren.

Törökországban relatíve gyakoriak a földrengések. Az eddigi legsúlyosabb 1999-ben történt, akkor egy 7.4-es erősségű rengésben több mint 17 ezren haltak meg.

A pénteki rengést Athénban és Isztambulban, sőt még Bulgáriában is lehetett érezni.

Kiemelt kép: Ozan KOSE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik