Nagyvilág

Erős földrengés rázta meg Törökországot és Görögországot

Erős földrengés rázta meg az Égei-tenger törökországi partvidékét pénteken, a görög Számosz szigettől észrakra, írja a BBC. A törökországi Izmir tartományban a rengés erőssége a Richter-skála szerinti 7-es erősséget is elérte, de érezni lehetett Isztambulban, Kréta szigetén és Athénban is egyaránt.

A földrengés következtében Izmirben tizenketten meghaltak és 419-en megsérültek. Az NTV török televízió értesülése szerint halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban. 

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földmozgás epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen a tengerben.

Az alábbi videó Izmir városában készült, látható, amint egy épület szinte teljesen megsemmisül a földrengés következtében:

https://twitter.com/Mehmet_Ali_Ay44/status/1322162032448278529?fbclid=IwAR3rM9s_zBSueDtv0GvI-Ah0z6bwu1ijheNIl9OfwnNchnEfunh0MAcXc10

A pusztítás mértéke az alábbi videóból is jól látszik:

Az alábbi videó pedig azt tanúsítja, hogy kisebb szökőár követte a rengést, a felvételen látszik, amint Izmir utcáit bútorokkal teli hömpölygő víz lepi el:

 

A mintegy 45 ezer lakosú Számos lakóit felszólították, hogy hagyják el a parthoz közeli területeket. Az ERT televízió felvételei szerint Számos kikötőjében több ház fala leomlott és utcákat öntött el az ár. Számosz repülőtere kora esti zárva tart, hogy ellenőrizzék az esetleges károkat.

Görögország, de mindenekelőtt Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak itt a földrengések, elsősorban a tengeren, leggyakrabban azonban nincsenek áldozatok.

A legutóbbi halált okozó, 6,7-es erősségű, földrengés Görögországban a Számoszhoz közeli Kósz szigetén történt 2017 júliusában, akkor két ember halt meg.

Törökországban 1999-ben pusztított 7,4-es erősségű földrengés az ország északnyugati részében, több mint 17 ezer ember meghalt, közülük ezren Isztambulban.

Idén januárban egy 6,7-es erősségű földmozgás mintegy negyven emberéletet követelt a kelet-törökországi Elazigban, 2011-ben pedig a Richter-skála szerinti 7,1-es földrengés a keleti Van tartományban több mint 600 ember halálát okozta.

Kiemelt kép: AFP / Mehmet Emin Menguarslan / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik