Nagyvilág koronavírus

Komoly szigorításra készülnek a németek, pedig a járványhelyzet ott sokkal jobb, mint nálunk

Egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és az idegenforgalmat, és a művészeti és kulturális életet a koronavírus-járvány erősödése miatt – jelezte a szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban.

A legfontosabb a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás működésének fenntartása. Ezeket a „prioritásokat gyorsan ki lehet jelölni”, de nagyon nehéz meghozni a hozzájuk szükséges döntéseket, vagyis „az utazásszervező cégek és a vendéglátósok, és a művészeti és kulturális élet leállítását egész novemberre” – nyilatkozta Jens Spahn a Südwestrundfunk médiatársaságnak.

Kiemelte, hogy ezen ágazatok működését be kell fagyasztani, „nullára kell állítani”, a vállalkozások kárát pedig egy állami támogatási programmal, egy „nagyvonalú és célzott segélycsomaggal” kell egyensúlyozni – fogalmazott a miniszter.

Jens Spahn azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a járványhelyzet gyors romlása miatt az eredetileg tervezett pénteki időpont helyett

már szerda délután megtartják a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma, és a kancellár, Angela Merkel válságtanácskozását.

Késő lesz, ha addig várunk, amíg az intenzív osztályok megtelnek

– mondta a miniszter,aki szintén megfertőződött a koronavírussal, amely beszámolója szerint megfázásos tüneteket okozott nála.

A magyarnál jobb járványadatok

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 964 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez új rekord, és majdnem a duplája az egy héttel korábbi 7595-nek.

Mint a fenti grafikonon látható, népességarányosan sokkal rosszabb a helyzet az új fertőzöttek számának tekintetében Magyarországon, mint a németeknél. Amihez hozzájön, hogy a németek ráadásul sokkal többet is tesztelnek: míg nálunk már a 15-20 százalékos tartományban mozog a találati arány, addig Németországban 2-3 százalék körül.

A vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek száma Németországban egy nap alatt 85-tel nőtt, 10 183-ra. Az 1 millió lakosra számított, vírussal összefüggő napi halálozás aránya Németországban nem éri el az 1-et, ebben a tekintetben a magyar érték a német kilencszerese.

A Covid-19 betegség miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, szintén keddi adatok szerint egy nap alatt 108-cal emelkedett, 1470-re. Magyarországon már 3000-nél több beteget kezelnek kórházban szerdán, ami közel háromszázzal több, mint kedden. A németeknél viszont több ember van lélegeztetőn, összesen 666-an, míg Magyarországon négyszázzal kevesebben.

Ezek az adatok azt jelzik, hogy Németországban a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 5 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 879-hez képest csaknem hatszázzal nőtt. Magyarországon ugyanez az emelkedés kilencszáz főre rúgott.

Müller Cecília tiszti főorvos kedden azt mondta, fokozatos szigorítás várható Magyarországon is, azonban a némethez hasonló korlátozás nem várható. Erre utal Dömötör Csaba államtitkár posztja is, amelyben a párbeszédes Szabó Tímea az Országgyűlés elő terjesztett javaslatát úgy értékelte: „Itt a baloldal vaskos bezárási terve”.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pool/Sean Gallup

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik