Nagyvilág koronavírus

Németországban a járvány első hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be

Angela Merkel német kancellár szerda este megerősítette, hogy november 2-től, azaz jövő hét hétfőtől, részleges lezárást vezetnek be Németországban, írja a Guardian. Az intézkedések az ország egész területére érvényesek, és két hetente újítják majd meg ezeket.

Az MTI tudósítása szerint a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma óta legszigorúbb korlátozások keretében csaknem teljesen felfüggesztik a többi között a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését, a közoktatást és a napközbeni gyermekellátás rendszerét viszont nem állítják le.

A kancellár úgy fogalmazott a Reuters tudósítása szerint:

cselekednünk kell, most kell cselekednünk, hogy elkerüljük az egészségügyi vészhelyzetet.

Merkel emlékeztetett, hogy az intenzív osztályon kezelt betegek száma az utóbbi tíz napban megduplázódott, és a elmondása szerint ha a járvány a mostani ütemben megy tovább, a kapacitás megtelik.

A bejelentés szerint a lezárás által érintett vállalkozások pénzügyi segítséget kapnak. A kancellár egyebek közt arról is beszélt, hogy Németország eljutott arra a szintre, hogy a fertőzések háromnegyede már nem nyomon követhető.

A szövetségi egészségügyi miniszter már korábban arról beszélt, hogy egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és az idegenforgalmat, és a művészeti és kulturális életet a koronavírus-járvány erősödése miatt.

A legfontosabb a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás működésének fenntartása. Ezeket a prioritásokat gyorsan ki lehet jelölni, de nagyon nehéz meghozni a hozzájuk szükséges döntéseket, vagyis az utazásszervező cégek és a vendéglátósok, és a művészeti és kulturális élet leállítását egész novemberre

– nyilatkozta Jens Spahn.

Kiemelt kép: Fabrizio Bensch / POOL / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik