Nagyvilág koronavírus

Találtak egyetlen fertőzöttet, ezért egy egész várost letesztelnek Kínában

Kína ismét egy teljes várost letesztel a koronavírusra, ezúttal a Hszincsiang tartományban található, 4,7 millió fős Kashgar lakosságánál szűrik a fertőzés jelenlétét. A BBC cikke szerint eddig 138 tünetmentes esetet azonosítottak. Kashgar iskoláit bezárták, a lakosok pedig csak akkor hagyhatják el a várost, ha negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek. A lap hozzáteszi: Kína sikeresen vette fel a harcot a koronavírus terjedése ellen, de kisebb gócpontok még mindig vannak. Hszincsiangban jellemzően a muszlim ujgurok élnek, egyes vádak szerint Peking kemény eszközökkel nyomja el a több milliós fős etnikai kisebbséget.

A szombaton kezdődött nagyszabású tesztelés azután indult, hogy egy tünetmentes, fertőzött nőt azonosítottak, aki egy helyi ruhagyárban dolgozik. Kashgarban ezt megelőzően tíz napon át nem volt új fertőzött. A városban vasárnap délutánig több mint 2,8 millió tesztet végeztek el, a többit a városi hivatalnokok közlése szerint két napon belül befejezik.

Kínában a tünetmentes eseteket nem tüntetik fel a hivatalos statisztikában, így jelenleg 85 810 megerősített koronavírusos eset és 4634 haláleset szerepel az állami koronavírus-adatokban.

Kiemelt kép: Xinhua/Zhao Ge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik