Nagyvilág

Arcfelismerő rendszerrel csaptak le Kínában az utcai pizsamásokra

Arcfelismerő rendszerrel csaptak le Kínában az utcai pizsamásokra

Pedig a közterületi pizsamaviselésnek érthető és régi hagyománya van Sanghajban, amely leginkább azt jelzi, hogy a pizsamások mennyire megbecsült társadalmi pozícióban vannak.
Fotó: Kevin Frayer/Getty Images

A világsajtóban is körbement nemrég az az eset, amikor Kína nem a szokványos célokra használta fel egyre kifinomultabb megfigyelési technikáit. A kínai állam egyre durvábban fejleszti az arcfelismeréssel kiegészített totális megfigyelő rendszereit. Ezek oda vezetnek, hogy például Hszincsiang tartományban, ahol sok ujgur muszlimot munkatárborokban tartanak, szinte orwelli állapotok uralkodnak.

Fotó: iStockphoto

Ezúttal azonban egy kicsit másról van szó. Szucsou városban hét állampolgár fényképét tették közzé, azzal a megjegyzéssel, hogy civilizálatlanul viselkedtek. Mégpedig azzal, hogy a fényképek tanúsága szerint mindannyian pizsamában járkáltak az utcán. A renitensek fotóin kívül a nevüket, sőt a személyi számukat is közölték. A képek elkészítéséhez a kínai állam teljes arcfelismerő rendszerét is felhasználták.

Fotó:Lucas Schifres/Getty Images

A kínai civil ellenállásra jellemző, hogy ebben az esetben sem a kormány, inkább a telekomcégek ellen indult felháborodott hadjárat, mert sokan kiakadtak a nyilvános megaláztatáson. Nem sokkal később a város önkormányzata is elnézést kért, a posztokat pedig leszedték. A kínai kultúra megszállottja a civilizáltság fogalmának, és Szucsou hatósága valószínűleg azért akadt ki, mert épp most neveztek be a nemzeti Civilizált Város elnevezésű versenybe, amelyet a település korábban egyszer már megnyert.

Fotó: iStockphoto

De a pizsama mint utcai viselet nem is csak Szucsouban, hanem a vele teljesen egybeépült megapoliszban, Sanghajban terjedt el. Leginkább az idősebb korosztályra jellemző a viselet, amelyet előszeretettel hordanak a legszínesebb mintákban is az utcákon mászkáló nénik és bácsik. Hiába tartja a pizsamát civilizálatlannak a kínai állam, sok sanghaji nem ért vele egyet.

Fotó:In Pictures Ltd./Corbis /Getty Images

A közterületi pizsamaviselésnek több oka is lehet, ezt még nem fejtették igazán meg. Az egyik, hogy kényelmes, továbbá a pizsamára elsősorban nem alváshoz használt, hanem szabadidőruhaként tekintenek. Ráadásul sok egyéb ruhadarabhoz képest nagyobb bőrfelületet takar, ezért a konzervatívabb idősek is szívesen viselik.

Fotó: iStockphoto

Abban az időszakban ráadásul, amikor az első pizsamák a XX. század elején megjelentek Kínában, nem igazán lehetett tudni, hogy ezeket nyugaton alváshoz használják. Később – az ország elzártságának fokozódásával – a pizsama viselésének egy alternatív kultúrája alakult ki a nyugattól elzárt Sanghajban. Erre csak ráerősített, hogy a kínai filmekben a pizsamát viselő nőket mindig gyönyörűnek ábrázolják. Pont ezért a pizsama nem is számít megvetendő dolognak a nagyvárosban, hiszen a külső megjelenésre sokat adó sanghajiak nagy része inkább meghalna, minthogy nevetségesnek tartott ruhában jelenjen meg az utcán.

Fotó: Liu Jin / AFP

A pizsamaviselés inkább onnan jöhet, hogy Sanghajban nagyon kicsi az egyének élettere, ezért sokszor a közterületek részét is szinte elfoglalják. Így egyre normálisabbnak tűnik, hogy pizsamában az utcán mászkálnak az emberek. Ráadásul a pizsamaviselés kultúrájában benne van, hogy sosem mennek igazán messze benne a lakóhelyüktől. Így a belvárosi pizsamaviselés társadalmi jelzőként is szolgálhat a lakóhelyükre, így a belvárosi lakásukra nagyon büszke sanghaji kultúrában: ha valaki az utcán pizsamában mászkál, az azt is jelenti, hogy a centrumban lakik.

Szerencsére a pizsamaviselés annyira nem kártékony szokás, mint az utcán köpködés, amely ellen szintén egyre keményebben lép fel a kínai állam, hiszen a pizsamával másnak igazán nem okoznak kárt a viselői. Valahol a kettő között lehet az úgynevezett pekingi bikini, vagyis hogy a Pekingben élő férfiak nyáron egyszerűen felhajtják a hasukról a pólót. Valaha ennek is volt magyarázata: Kínában sokáig nem nagyon volt légkondicionálás, ezért mindenki úgy harcolt a hőséggel, ahogy tudott.

Olvasói sztorik