Nagyvilág koronavírus

Hollandiából már Németországba visznek koronavírusos betegeket

Pénteken délután helikopterrel szállítottak egy intenzív kezelésre szoruló koronavírusos beteget Hollandiából Németországba, mert a holland kórházak már túl vannak terhelve, írja az AP.

A cikk szerint a helikopter egy parkolóból szállt fel egy Amszterdamtól 30 kilométerre lévő kórház parkolójából, és hangos emlékeztetőül szolgált arra vonatkozóan, hogy a járvány rendkívül gyorsan kimerítheti az egészségügyi intézmények kapacitásait bárhol a világon, ahogy az első hullámban is történt.

A hétvégén várhatóan újabb beteget szállítanak Hollandiából a szomszédos németekhez.

Ami pedig Európa többi országát illeti:

  • Emmanuel Macron francia elnök pénteken arról beszélt, jövő nyárig biztosan velünk marad a vírus, de azt még nem tudta megmondani, hogy szükség lesz-e újabb részleges vagy teljes kijárási tilalomra.
  • Nápolyban több százan tüntettek az újonnan bevezetett intézkedések ellen, a tömeg füstbombákat is dobott a rendőrségre. Campania régióban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a napokban.
  • Svájcban rekord számú, 6 634 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és várhatóan jövő héten jön majd a szigorítás, de az iskolákat vélhetően nem zárják be.
  • Oroszországban szintén csúcson az új fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 17 340 teszt lett pozitív.
  • Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondásra szólította fel Roman Prymula egészségügyi minisztert, miután a sajtóban megjelent fotók szerint maszk nélkül sétált ki egyik éjszaka egy étteremből, aminek egyébként zárva kellett volna lennie.
  • Németországban 11 424 új fertőzöttet azonosítottak, de a szituáció egyelőre stabilnak mondható a járványügyi szakértők szerint.
  • Portugáliában kijárási tilalmat vezetnek be három északi kerületben, ami 150 ezer embert érint.
  • A görög kormány döntésének értelmében éjszakai kijárási tilalom lép életbe szombaton Athénban és több más régióban.

Kiemelt kép: Caroline Seidel/dpa/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik