Nagyvilág koronavírus

Elkapta a koronavírust a lengyel államfő

Andrzej Duda vírustesztje pozitív lett.

A lengyel államfő fertőzöttsége ellenére jól érzi magát. Ezt az elnöki hivatal államtitkára jelentett be a Twitteren. Andrzej Duda állítólag testőrsége egyik tagjától fertőződött meg. Az államfő pénteken még ellátogatott a varsói Nemzeti Stadionba, ahol a koronavírus-járvány miatt 500 beteg ápolására alkalmas ideiglenes tábori kórházat alakítanak ki.

Az állami hírügynökség emlékeztet rá, hogy a lengyel elnök pozitív tesztjét éppen aznap jelentették be, amikor az országban tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken.

Lengyelországban bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az ötfősnél nagyobb csoportosulásokat. Két hétig az éttermek kizárólag elvitelre készíthetnek ételeket.

Szombattól az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros járványövezetnek nyilvánították.

A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban pénteken 13 632 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, 153-an elhunytak, közülük 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt.

Egyetlen nap alatt 687-tel, 10 788-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 851 beteg volt lélegeztetőgépre kapcsolva.

Kiemelt kép: Andrzej Duda látogatása a Nemzeti Stadionban. MTI/PAP/Andrzej Lange

Ajánlott videó

Olvasói sztorik