Nagyvilág

Lengyelországban a jelenlegi abortusztörvényt tervezik szigorítani

A BBC azt írja, hogy bár a jelenlegi lengyel abortusztörvény már így is a legkeményebb európai szabályozások közt szerepel, azt még tovább tervezik szigorítani.

Terhességet megszakítani Lengyelországban csak abban az esetben lehet, ha a magzat nemi erőszakkal, esetleg vérfertőzéssel fogant, vagy ha az anya egészsége veszélybe kerül a terhesség alatt, illetve ha a magzat rendellenesség jegyeit viseli.

A módosítás révén azonban ez utóbbi lehetőséget vennék el, ugyanakkor majdnem az összes abortusz emiatt végzik el jelenleg Lengyelországban.  

2016-ban már megpróbálkozott a kormánypárt a módosítással, de akkor az utcai tüntetések végül meghátrálásra késztették. Most viszont a koronavírus miatt nem lehet tömegrendezvényeket tartani Lengyelországban.

Jogvédő szervezetek a terv elutasítására szólítanak fel, a végső döntés az Alkotmánybíróság mondhatja ki Lengyelországban.

Kiemelt kép: Az abortusz betiltása és az iskolai szexuális nevelést büntető rendelkezések ellen tüntetnek védőmaszkot viselő emberek a lengyelországi Szczecinben 2020. április 14-én. A plakákokat tartó tüntetők betartják a koronavírus-járvány miatt bevezetett közösségi távolságtartás szabályait. MTI/PAP/Marcin Bielecki

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik