Nagyvilág

Bűntársak segíthették a börtönszökésben Peter Madsent, aki tengeralattjáróján megölt egy újságírónőt

Pisztolynak látszó tárggyal és egy gyanús övvel a derekán sikerült megszöknie a börtönből a svéd újságírót megölő dán feltalálónak, Peter Madsennek. A Kim Wall újságírónő meggyilkolásáért életfogytiglanira ítélt férfi a börtönpszichológust és a börtönszemélyzet egy másik tagját fenyegette meg a fegyvernek látszó tárggyal, majd beugrott egy fehér furgonba. Pár száz métert tettek meg, a járművet a rendőrség állította meg. A rendőrök megbilincselték Madsent, de amikor észrevették a derekára erősített gyanús övet, hátrálni kezdtek, majd vártak, amíg megérkeztek a bombaszakértők – írja rendőrségi tájékoztatás alapján a dán The Local.

A dán rendőrség szerdai tájékoztatása szerint az öv nem valószínű, hogy robbanóanyagot tartalmazott, de a vizsgálat továbbra is folyik.

Az ügyész szerint az életfogytiglanra ítélt kéjgyilkosnak egy vagy több bűntárs is segíthetett megszökni a Koppenhágától nyugatra fekvő albertslundi börtönből, de hogy miként, és kik ők, azt egyelőre nem tudni.

Fotó: AFP

Madsent kétórányi feszült várakozás után vezették vissza a börtönbe. A Local cikke megjegyzi, a Herstedvester börtönben 161 pszichiátriai vagy pszichológiai ellátásra szoruló fogvatartott van, akik nincsenek egész nap elzárva.

A 49 éves feltaláló, rakétamérnök 2017 augusztusában egy saját maga barkácsolta tengeralattjárón szexuális céllal megkínozta és megölte Kim Wall 30 éves svéd újságírónőt, aki riportot készíteni szállt fel a férfi búvárhajójára. Az áldozatot feldarabolta, a testrészektől a Dánia és Svédország közti tengerszorosban szabadult meg, de azokat partra sodorta a víz.

Madsen a 2018-as bírósági perben tagadta a nő megölését, csak azt ismerte el, hogy feldarabolta és a tengerbe dobta. Először egy nemrég sugárzott televíziós dokumentumfilmben, telefoninterjúban vallotta be a gyilkosságot is.

Beismerte Kim Wall meggyilkolását a dán feltaláló
Azt mondta, csak egy bűnös van, és az ő.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik