Nagyvilág

EU-s pénzből kiadott náci hírlevélben dicsérték a német szélsőjobboldalit, amiért kiállt Orbán mellett

Az Európai Parlament által nyújtott támogatásból népszerűsítettek holokauszttagadókat olyan hírlevelekben, amelyeket egy azóta gyűlölet-bűncselekmények miatt elítélt neonáci szerkesztett — írta meg az Euobserver.

A harcos neonáci Thorsten Heise által irányított W + B Medien Nordland Kiadó 35 ezer eurót kapott az Európai Parlamentből 2018-ban. Heise előélete egészen megdöbbentő: megvádolták egy libanoni menekült elleni gyilkossági kísérlet ügyében, egyenruhában parádézott a Rudolf Hess tiszteletére szervezett ünnepen, erőszakos cselekményekben vett részt és gyűlöletkeltő akciókat szervezett kisebbségi csoportok ellen. Heise cége a pénzt a német Udo Voigttól, az ultranacionalista NPD (Német Nemzeti Demokrata Párt) EP-képviselőjétől kapta, az Euobserver adatigénylés útján jutott hozzá ahhoz a hat hírlevélhez, amelyet a pénzért Voigt megrendelésére adtak ki. Az EP-képviselők számára nyitott egy költségkeret politikai és információs tájékoztató anyagok létrehozására, azonban ezek az összegek nem használhatók fel politikai kampányokra vagy pártfinanszírozásra.

Kovács Béla, egykori jobbikos EP-képviselő is hírlevelekre fordította a rendelkezésre álló összeget. Szintén az Euobserver adatigénylése nyomán derült ki, hogy Kovács 25 ezer eurót ítélt meg a M-N Print Kft.-nek két, 16 oldalas hírlevél kiadásáért, kinyomtatásáért.

Felmentette Kovács Bélát a kémkedés vádja alól a bíróság
De azért költségvetési csalás miatt kapott másfél év felfüggesztett szabadságvesztést.

Megdicsérték Orbán támogatásáért

A Voigt keretének terhére kiadott, a neonáci Heise által szerkesztett dokumentumok a Nemzet Európában címet kapták, a szerzők többsége a náci rezsimet dicsőítő, ismert holokauszttagadók, akik Heise utasításai szerint dolgoztak. A hírlevelekbe egy-egy kisebb véleménycikket maga Heise is írt. A lap szerint a szerzők egy része „újságíróként” kísérte el Voigtot azerbajdzsáni, libanoni, romániai, szerbiai és szíriai parlamenti útjaira.

A foglalkoztatottabb szerzők között volt Karl Richter, a szász NPD parlamenti munkatársa, aki egy egész hírlevelet szentelt az ismert holokauszttagadó Ursula Haferbecknek. A NPD-vel szoros kapcsolatban álló Haferbeck szerint a zsidók millióinak meggyilkolása mindössze fikció, a nyolcvanas éveiben járó nőt 2016-ban két és fél hónap börtönre ítélték holokauszttagadás miatt, korábban pedig 11 hónap börtönt kapott gyűlöletkeltés miatt. Az egyik hírlevél címlapjára az ő arcképe került, a címlapon pedig Haferbeck szabadon bocsátását követelték.

Haferbeck neve több hírlevélben is felbukkant, ahogyan a szintén szélsőjobboldali Horst Mahleré is, aki többször is sikertelenül kért menedékjogot Magyarországon. A szerzők között volt a neonáci aktivista Angelika Willig, Kersten Radzimanowski, Voigt parlamenti asszisztense és az NPD volt elnöke, Uwe Meenen is. A cikkírók Voigtot mint gyakorlott államférfit mutatták be, aki megvédte az európai identitást a liberális elittel szemben. Dicsérően nyilatkoztak róla, amiért támogatta Ilham Alijev azerbajdzsáni diktátort, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, Irán nukleáris ambícióit, Vlagyimir Putyin orosz, illetve Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Emellett ellenségesen léptek fel az Európai Unióval, a globalizációval, Izraellel, a liberális demokráciákkal és a bevándorlással szemben, illetve többször hangoztattak Soros Györgyhöz kötődő antiszemita összeesküvéseket.

Az Euobserver szerint bár a törvény alapján a képviselők által kiadott hírleveleken egyértelműen fel kellene tüntetni azt, hogy az Európai Parlament egyik képviselője a kiadó, a dokumentumokon mindössze Voigt neve szerepelt, arra semmi sem utalt, hogy milyen minőségében érintett.

Kiemelt képünkön Udo Voigt látható. Fotó: JOHANNES EISELE / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik