Nagyvilág koronavírus

Neonácik csaptak össze a rendőrökkel Görögországban, miután követelték, hogy ne maradjon el a húsvét

Neonácikkal és a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt szimpatizánsaival csaptak össze rendőrök az ortodox nagypénteken, miután a szélsőségesek annak ellenére akartak húsvét elött felvonulást tartani, hogy az országban az új típusú koronavírus megjelenése miatt tilosak az ilyen gyülekezések.

A rendőrség beszámolója szerint mintegy 70 ember gyűlt össze a Szent Miklós ortodox templomnál Athén egyik külvárosában Iliász Panajotárosznak, az Arany Hajnal egykori parlamenti képviselőjének felhívására, és azt követelték, hogy az egyház tartsa meg az ilyenkor szokásos körmenetet a környék utcáin. A rendőrök megpróbálták feloszlatni a gyűlést, de a neonácik petárdákkal dobálták meg őket. A rendőrök 18 embert őrizetbe vettek.

Az ortodox húsvét hagyományosan a legjelentősebb vallási ünnep Görögországban, és ilyenkor mennek a legtöbben templomba is, de az új típusú koronavírus terjedése miatt az egyházi rendezvényeket és a hagyományos családi összejöveteleket sem lehet megtartani.

A szabályszegőkre akár 300 eurós bírság szabható ki, a rendőrség pedig külön őrjáratokat indított a gyülekezési tilalom betartatása érdekében. Görögországban eddig 108 ember halt meg az új típusú koronavírus miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik