Nagyvilág koronavírus

November közepe előtt nem engedélyeztetheti vakcináját a Pfizer

A Pfizer november harmadik hete előtt biztosan nem adhatja be engedélyeztetésre a koronavírus-vakcináját, közölte pénteken a cég vezérigazgatója az Independent cikke szerint.

Albert Bourla arról beszélt, október végére lesznek végleges teszteredmények, amelyből kiderül, hogy az oltóanyag ténylegesen véd-e a koronavírustól. A hatékonyság viszont csak egy része a dolognak.

Mint mondta, a vakcinának biztonságosnak kell lenni, a rendkívüli engedélyeztetéshez pedig a kísérlet második fázisában résztvevő önkéntesek egészségügyi állapotát legalább két hónapig nyomon kell követni annak érdekében, hogy megnézzék, lépnek-e fel mellékhatások.

Bourla becslései szerint ezt a mérföldkövet november közepén érik majd el.

Bár Donald Trump többször is ígéretet tett arra, hogy az amerikai elnökválasztást megelőzően kész lesz az oltóanyag, a kutatók figyelmeztettek, a rendelkezésre álló adatok szerint november vége, december eleje előtt aligha áll majd az rendelkezésre.

A Moderna korábban arról számolt be, hogy leghamarabb november 25-én kérvényezhetik az engedélyeztetési folyamat elindítását a hatóságoknál.

Kiemelt kép: DOMINICK REUTER / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik