Nagyvilág koronavírus

A szlovák szigorral visszatért a nyugdíjas idősáv is

Kötelező a lázmérés a bevásárlóközpontok előtt.

A Közegészségügyi Hivatal szerdán este – az utolsó pillanatban –  pontosította a járványügyi intézkedéseket, amelyek csütörtökön reggel 6 órától érvényesek Szlovákiában, írja a DennikN alapján a Paraméter.

  • Bezártak a fürdők, aquaparkok, wellnessközpontok, uszodák, szaunák, edzőtermek, mozik és színházak.
  • Visszatért a nyugdíjas idősáv, az idősek délelőtt 9 és 11 óra között vásárolhatnak be az üzletekben és drogériákban. (A Közegészségügyi Hivatal szerint a nyugdíjasok az idősávon kívül is vásárolhatnak, de saját biztonságuk érdekében ezt inkább 9-től 11-ig tegyék meg.)
  • Étkezés csak az éttermek teraszán lehet, különben marad a kiszállítás vagy az elvitel. (Az éttermek, bárok, kávézók 22 óráig működhetnek, az ételkiadást nem korlátozzák időben.)
  • Az üzletek 15 négyzetméterenként engedhetnek be egy embert, 15 négyzetméternél kisebb helyiségekben egyszerre csak egy vevő lehet.
  • Mindenütt 2 méteres távolságot kell egymás közt tartaniuk az embereknek, az üzleteknek is ezt kell biztosítaniuk.
  • Kötelező a lázmérés a bevásárlóközpontok előtt. Csak azt engedhetik be, akinél 37 Celsius-fok alattit mérnek.
  • Ételt tilos fogyasztani a bevásárlóközpontokban, csak elvitelre lehet kérni.
  • Az éttermek teraszán az asztalok között is biztosítani kell a kétméteres távolságot. (Nem érvényes a 15 négyzetméterre számított egy vásárló és a gyülekezési tilalom, tehát hatnál több személy is találkozhat a teraszon.)

Tilosak a tömegrendezvények, de…

Csütörtöktől tilos minden olyan tömegrendezvény, amelyen hatnál több ember vesz részt. Ez alól csak néhány kivétel van.

  • A tiltás nem vonatkozik az esküvői szertartásra, a keresztelőre és a temetésre. Csak a szertartás tartható meg, az ünnepség nem és a szertartáson is be kell tartani a 15 négyzetméteres szabályt, illetve a kétméteres távolságtartást is.
  • Kivételt jelentenek a törvény értelmében összehívott ülések, mint az önkormányzati ülések, plénumok, parlamenti ülések, bírósági tárgyalások
  • Nem vonatkozik a tiltás az első ligás sportmérkőzésekre a futballban, a jégkorongban, a kézilabdában, a röplabdában és a kosárlabdában.

Sporteseményeken nem vehetnek részt nézők.

Tömegrendezvényen minden résztvevőnek rendelkeznie kell 12 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel. Pontosították, hogy ez csak antigén vagy PCR-teszt lehet.

A rendezvényt legkésőbb 48 órával a kezdete előtt jelenteni kell a regionális közegészségügyi hivatalnál, feltüntetve a pontos kezdést, helyszínt.

A hat fő feletti tiltás vonatkozik a családi és baráti ünnepségekre is, de fontos szempont, hogy előre tervezett vagy véletlenszerű találkozásról van szó. Csak a szervezett találkozó tilos.

, ed ez azonban nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor egy több mint 6 fős csoport véletlenszerűen összefut – mondjuk a természetben, sportolás közben, kutyasétáltatáskor, építkezési munkálat esetén stb.

Csütörtöktől bel- és kültéren is kötelező maszkviselés, de kivételt jelent a kirándulás, az erdőben csak akkor kell feltenni a védőeszközt, ha nem betartható az ötméteres távolság másoktól – és kivételt képeznek az egy háztartásban élők. Szintén kivételt képeznek a hat éven aluli gyerekek, a sporttevékenységet végzők és azok a diákok, akiknek kültéren tartják meg a tornaórát.

Nem kell maszkot viselnie a vőlegénynek és a menyasszonynak a  házasságkötéskor.

Munkahelyen csak akkor nem kell viselni a maszkot, ha egyedül van valaki és felmentést kaptak a tolmácsok, művészek munka közben (fotósok, filmesek.)

A középiskolák bezárva

A Közegészségügyi Hivatal pontosítása nem érintette az iskolákat, így továbbra is érvényben van az, amit hétfőn bejelentettek: a középiskolák bezárnak, az általános iskolák, óvodák működnek, de az iskolásoknak kötelező a maszkviselés, az óvodákban (3 és 6 év között) javasolják ezt. Hétfő óta tilos minden iskolán kívüli tevékenység, zárva vannak az iskolák tornatermei is.

Bezártak a középiskolai kollégiumok, az oktatásügyi minisztérium szerint ez alól mentességet adnak a nyolcéves gimnázium első négy évfolyamának diákjainak, a Szlovákiában állandó lakhellyel nem rendelkező tanulóknak. Betiltották a nyelviskolák és a művészeti alapiskolák csoportos oktatásait.

A taxisoknak fertőtleníteniük kell

A taxisoknak szájmaszkot kell viselniük és minden utas után ki kell fertőtleníteniük az autót. Azt tanácsolják, hogy az utasok a hátsó ülésen utazzanak, a taxisok pedig szigeteljék el maguk az utastértől.

Az autók fertőtlenítése az autósiskolákra is érvényes, amit minden tanonc után el kell végezni – főként a kormány és a sebváltó környékét. Motorosoknál a diáknak saját sisakkal kell rendelkeznie.

A fodrászatokban és kozmetikai szalonokban is kötelező maszk és a helyiségek rendszeres fertőtlenítése. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor specifikus tevékenységet végeznek, például arckozmetikázás, hajvágás, illetve hajmosás.

Nem egyértelmű szabályok a sportban

A pontosítás dacára továbbra sem egyértelmű, hogy az alacsonyabb osztályú sportklubok, ificsapatok tarthatnak-e szabadtéri edzéseket. A beltéri, csoportos, szabadidős sporttevékenységeknél nem találkozhatnak egyszerre több mint hatan. Ez főként azokat érinti, akik a barátaikkal szoktak összejönni focizni, röplabdázni.

Betiltottak minden versenysportot, a nemzetközi mérkőzéseken kívül csupán az öt fő sportág (labdarúgás, kosárlabda, jégkorong, röplabda, kézilabda) élvonalában rendezhetnek mérkőzéseket – mindezt közönség nélkül.

A Közegészségügyi Hivatal engedélyezi az elit sportversenyek lebonyolításához szükséges összes tömegrendezvényt is. Hogy ez csupán technikai és szervezői támogatást jelent-e a mérkőzéseknél, vagy az edzésekre is vonatkozik, azt a hivatal később pontosítja.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik