Nagyvilág

Hollandiában a 12 év alatti gyerekek számára is engedélyeznék az eutanáziát

Hollandiában az egy és tizenkét év közötti, halálos beteg gyermekek számára is engedélyeznék az eutanáziát, jelentette be az MTI híre szerint Hugo de Jonge egészségügyi miniszter.  

A tárcavezető kedd esti nyilatkozatában hozzátette: a módosítás évente öt-tíz gyereket érinthet Hollandiában. Egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok is igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek halálba segítésére — jegyezte meg De Jonge a parlamentnek írott levelében.

A kormánykoalíció miniszterei hónapokig tartó vitát követően — és a keresztény pártok heves tiltakozása ellenére — elfogadták a javaslatot. Annak életbe lépéséhez nincs szükség a hatályos törvények módosítására, mindössze a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét kell kizárni.

Hollandiában már lehetőség van a 12 évnél idősebbek és az egy évnél fiatalabb babák halálba segítésére. A 12 évnél idősebbek esetében az érintett, a csecsemők esetében a szülők beleegyezése szükséges az eutanáziához. A kettő közötti korosztály esetében azért hiányzott eddig a szabályozás, mert nem tudták eldönteni, hogy hány éves kortól helyezhetik a gyerek kezébe a döntést saját haláláról.

Hollandia és Belgium az első országok voltak, amelyek engedélyezték az eutanáziát 2002-ben. Belgium 2014-ben a gyermekek halálba segítését is lehetővé tette, majd Hollandia is követte döntését. A holland parlament csütörtökön vitatja meg a témát, a kormány a következő hónapokban léptetheti életbe a vonatkozó szabályozást.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik