Nagyvilág

29 millió lányt és asszony zsákmányolnak ki világszerte

Erre jutott egy ENSZ-jelentés.

Az ENSZ egy friss jelentése szerint jelenleg világszerte 29 millió lány és asszony az áldozata a modern kori rabszolgaságnak.

A jelentés, melynek elkészítésében közreműködött a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a modern kori rabszolgaság alá sorolja:

  • a kényszermunkát
  • a házasságra kényszerítést
  • és a házi szolgaságot.

A rabszolgaság felszámolását zászlajára tűző Walk Free szervezet egyik alapítója, Grace Forrest többek között arról beszélt a jelentést ismertető sajtótájékoztatón, hogy ma, a nemzeteken átívelő ellátási láncok korában sokszor a gazdaság normál működésének tekintjük azt, ami valójában kizsákmányolás.

Elítélendőként kiemelte azt a gyakorlatot is, amikor egy bevándorló tartózkodását csak addig tartják jogszerűnek, amíg a munkáltatóval kötött szerződése él.

Grace Forest azt állítja, hogy a világ államainak túlnyomó többsége, 136 ország nem szankcionálja a gyerek- és általában a kényszerházasságot.

A Walk Free és az ENSZ  Minden nő, minden gyerek programja közös kampányt indít, hogy cselekvésre sarkalljon szerte a világon a modern rabszolgaság eltörléséért. Ebben többek között az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelését kérik a multinacionális cégektől.

Kiemelt kép: Marvina Newton aktivista felemelt ökölmozdulatot tesz a BlackRock befektetési társaság székhelye előtt Londonban, az Extinction Rebellion felvonulásakor, hogy tiltakozzon a rabszolgakereskedelemben profitáló, illetve a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos nagyobb projekteket és erőforrások kinyerését finanszírozó és biztosító vállalatok és intézmények ellen. (Fotó: Wiktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik