Közélet

Megmutatta a munkát, amit kevesen ismernek: kórházi mosodában, csirkefeldolgozóban dolgozott

Egy cseh újságíró hat hónapig végzett fizikai munkát, az ebből forgatott megrázó dokumentumfilm most magyar felirattal, egészében elérhető.

Saša Uhlová újságíró hat hónapig dolgozott a legrosszabbul fizetett állásokban, hogy megmutassa, milyen munkakörülmények között foglalkoztatnak embereket. Olyan helyeken volt, ahol a munkáltató megszegi a munka törvénykönyvét. Melózott kórházi mosodában, csirkefeldolgozóban, szemétfeldolgozó üzemben. Ebből forgatott megrázó dokumentumfilmet Apolena Rychlíková.

A film nagy erővel mutatja be azoknak az életét, akik idejük meghatározó részét a munkában töltik, munkásszállón laknak, dönteniük kell, hogy tömegközlekedésre vagy ételre költsenek, gyermekeiket szinte alig látják. A művet a szakma is elismerte: 2017-ben elnyerte a Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál díját és a közönségdíját. Ám ennél az alkotói szándék szerint is fontosabb, hogy A munka korlátai című film társadalmi üggyé tette az elfeledettek munkakörülményeit Csehországban.

Magyarországra a Friedrich Ebert Stiftungnak köszönhetően jutott el a film, az alapítvány konferenciáján vetítették először. Az eseményen részt vettek a cseh alkotók is, akikkel a merce.hu közölt interjút. Ebben elmondták, hogy óriási volt a film hatása Csehországban:

A bemutatott munkahelyek mindegyikén bevezettek könnyítéseket a körülményekben, és még a béreket is emelték. A MOTOL állami kórház mosodájában bevezették az ingyenes ebédeltetést, és azóta még cafetériát is kaptak. Több helyen is béremelést vezettek be, és a baromfifeldolgozóban minden munkás megkapta a délutáni szünetet, valamint vizet is bevihetnek már a gyárcsarnokba. Mindez azért történt, mert a film és az azt megelőző híradós anyag óriási visszhangot keltett Csehországban. Mivel mindez egyben a választási kampány időszakában is történt, volt olyan induló, a balosabb Lubomír Záorálek, aki a filmmel illusztrálta a magáncégeknél uralkodó kizsákmányolást (miközben persze az akkor szociáldemokraták által felügyelt állami cégeknél ugyanez ment). Összességében viszont hihetetlen a fogadtatás, és azt hiszem, meg is változtatta azt a módot, ahogyan a liberális és jobboldali cseh média a munkával és a munkásokkal foglalkozik: egyre-másra születnek a munkafeltételekről és kizsákmányolásról szóló tényfeltáró anyagok is.

A film 2019. február 28-ig egészében elérhető a Friedrich Ebert Stiftung Youtube-csatornáján:

Kiemelt kép: FES

Ajánlott videó

Olvasói sztorik