Nagyvilág

Százéves hurrikánrekord dőlt meg Amerikában

A Delta nevű hurrikán pusztít az USA partjainál: péntek éjjel kettes erősségű viharként ért partot Louisiana államban.

A Delta nem intenzitásával, hanem sorszámával okoz izgalmat, ugyanis ez az idei tizedik hurrikán, mely az Egyesült Államokat sújtja, és a hetedik, amely a Mexikói-öböl partvidékének tagállamaiban pusztít.

A The Wall Street Journal írta meg, hogy:

utoljára 1916-ban pusztított ennyi hurrikán, igaz, akkor kilenc volt a rekord.

A Delta ereje ugyan csökkent, de így is óránként 150-160 kilométeres széllökésekkel és heves esőzésekkel ért partot Creole városánál.

A partmenti vidékeken a kormányzati hivatalok és iskolák már péntek reggel bezártak, egyes településekről kiköltöztették az embereket, a Nemzeti Gárda 2400 tagját mozgósította a segítségnyújtáshoz, estére Louisianában és a szomszédos Texasban több mint 200 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.

Louisiana egy részén az augusztusban lecsapó, négyes erősségű Laura hurrikán már komoly károkat okozott, nyomai még sok helyen láthatók; egyes kisvárosokban és negyedekben még mindig nem sikerült eltakarítani a romokat, és több mint hatezer ember továbbra is fedél nélkül van, többségük szállodában vagy menhelyen él.

A Mexikó felől érkező Delta hurrikán az Egyesült Államok belseje felé, Északkelet-Louisianán át Mississippi államba és a Tennessee völgye felé tart. Több térségben tornádóriadó is érvényben van.

Hurrikán csapott le Európára, csak másképp neveztük
A gyakorlatban mindegy, hogy a 200 km/órás széllel járó vihart minek nevezzük, és bizony Európa is egyre inkább érintett.

Kiemelt kép: A Delta (fotó: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik