Nagyvilág koronavírus

Új román rekord – dühöng egy kórházigazgató

Az elmúlt 24 órában 3130 új fertőzöttet találtak. Aki nem hisz a vírusban, az ne szaladjon kórházba, ha megfertőződik, üzente a temesvári kórház főnöke.

Az elmúlt 24 órában a 30 191 koronavírustesztből 3130 lett pozitív, így a nyilvántartott fertőzöttek száma 145 700 – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) adatai alapján a Maszol.ro.

Összesen 44 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma így 5247-re nőtt. 113 112-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 27 341-re emelkedett. Jelenleg 8491-en vannak kórházban, az intenzív osztályokon pedig 607-en.

Romániában egyre súlyosabb a helyzet, kezdenek elfogyni a járvány elleni hatékony védekezés eszközei, határozott intézkedések nélkül a helyzet kicsúszhat a hatóságok ellenőrzése alól, az orvosoknak maguknak kell majd dönteniük, kit kezelnek és kit nem.

Ezt Virgil Musta, a temesvári Victor Babes járványkórház főorvosa mondta szerdán. Főnöke most még keményebb üzenetet küldött azoknak, akik inkább hisznek az összeesküvés-elméleteknek, mint a járványügyi szakértőknek, orvosoknak.

A Főtér.ro a Digi24 alapján azt írta, Cristian Oancea, a kórház igazgatója közölte, aki elkapja a vírust, melynek létezésében nem hisz, ne szaladjon a  kórházba segítségért, próbálja ki az alternatív terápiákat.

Minek terhelnék tovább az egészségügyi rendszert azok, akik tagadják a vírus létezését, személyiségi jogaikra hivatkozva nem hajlandóak maszkot viselni és kigúnyolják a járvány megelőzése érdekében hozott intézkedéseket?

– teszi fel a kérdést. Szerinte mindenki azt teszi az életével, amit akar, de az orvosok tehetetlenek az ilyen emberekkel szemben. A kórházigazgató szerint több olyan páciensük is volt, aki addig nem hitt a koronavírusban, míg el nem kapta, majd miután felfogta a helyzet súlyosságát, maszkot hordott és az orvosok pártjára állt.

A vírustagadók, illetve azok, akik jogaikban korlátozva érzik magukat, kétszer is meg kellene gondolják, hogy gyilkosságnak tekinthető, ha valaki nem hord maszkot, megfertőződik, hazacipeli a vírust, és családtagok kerülnek súlyos állapotba vagy halnak meg.

A temesvári kórházigazgató legutóbb júliusban nyilatkozott hasonlóan élesen, mikor egy koronavírusos férfi azért halt meg, mert megtagadta a kezelést. Akkor azt mondta, fegyvertelenül küzdenek a butasággal, a felelőtlenséggel, a nemtörődömséggel, és gyertyákkal várják a vírustagadókat a kórházban. Arra utalt, hogy a kezelést megtagadókért semmit nem tehetnek, mint hogy egy gyertyát gyújtsanak, ha meghalnak.

Megtelt a temesvári járványkórház covidosokkal
Nem tudnak több pácienst kezelni az intenzíven.

Kiemelt képünk illusztráció: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik