Nagyvilág

Újabb felvételekből derül ki, hogyan halt meg pontosan George Floyd

Nyilvánosságra hozták azon rendőrök testkameráinak felvételeinek leiratát, akik George Floyddal szemben intézkedtek, írja a BBC.

A 46 éves Floyd május 25-én Minneapolisban halt meg, miután négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a fekete férfi többször is jelezte, hogy nem kap levegőt. Floyd a kórházba szállítás után meghalt.

Az újabb felvételek minden eddiginél pontosabb képet adnak arról, mi történt a férfi életének utolsó pillanatiban. Mint kiderült:

  • Floyd több mint hússzor mondta el a rendőröknek, hogy nem kap levegőt, egy ponton, amikor a férfi újra jelezte, hogy nem tud lélegezni, már azt is mondta a rendőröknek, hogy „meg fognak ölni”,
  • Derek Chauvin – a rendőr, aki 8 perc 46 másodpercig térdelt a férfi nyakán – erre azt mondta:„akkor ne beszéljen, ne kiabáljon, rengeteg oxigén kell a beszédhez”,
  • Floyd együttműködött a rendőrökkel, de egyikük legalább tízszer kérte meg, hogy mutassa fel a kezeit, mielőtt kiszállították az autóból,
  • miután bilincsbe verték, majd megpróbálták a rendőrautóba ültetni, a férfi azt ismételgette, hogy klausztrofóbiás, majd közölte, hogy fél,
  • amikor a rendőrök kirángatták az autóból, Floyd azt ismételgette, hogy „Mama”, majd azt mondta, hogy „Nem hiszem el ezt, anya, szeretlek. Mondjátok el a gyermekeimnek, hogy szeretem őket. Halott vagyok.”

Amikor Floyd újra elismételte, hogy nem kap levegőt, az egyik rendőr megkérdezte társát, nem kellene-e a férfit az oldalára fordítani, mire Chauvin közölte: nem, „marad ott, ahova tettük”.

Miért most borult lángba Amerika?
George Floyd nem az első, aki a feketék elleni rendőri erőszak miatt vesztette az életét, halála még csak nem is az első olyan eset, amit a világ végignézett. Mi változott most, hogy ekkora tüntetéseket láthatunk Amerikában?

Kiemelt kép: David Gannon / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik