Nagyvilág

Villanógránátokkal, gumilövedékekkel oszlatják a tüntető tömeget a kirgiz fővárosban

A kirgiz rendvédelmi szervek megkezdték hétfőn Biskek központjában a hétvégi parlamenti választások eredményét elutasító tüntetők oszlatását – könnygáz, vízágyú, gumilövedékek és villanógránátok bevetésével, írja az MTI.

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a tiltakozó akció résztvevői ellenállnak a hatósági intézkedésnek, köveket hajigálnak a biztonságiakra.

A tüntetés hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén, ahol a parlament és az elnöki palota is található. A megmozduláson több mint tíz párt hívei vettek részt. Ezek a pártok nem kerültek be a törvényhozásba és most a szerintük elcsalt vasárnapi voksolás érvénytelenítését, és választások megismétlését követelik.

A hivatalos eredmények szerint az újonnan alapított, Egység (Birimdik) nevű szocialista párt nyert a vasárnapi voksoláson a szavazatok közel 25 százalékával, amelyet szorosan a szintén új, liberális Hazám, Kirgizisztán (Mekenim Kirgizstan) követ. A 7 százalékos bejutási küszöböt még két másik pártnak sikerült megugrania.

Kiemelt kép: Nazir Aliyev Tayfur / Anadolu Agency / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik