Nagyvilág koronavírus

Szerbiában mégis eltitkolták a halottak számát

Vucic elnök állításával ellentétben, a válságstábnak ismernie kellett a valós számokat.

Szerbiában felülvizsgálják, hányan haltak meg a koronavírus miatt a járvány kitörése óta. Ezt Aleksandar Vucic államfő közölte, miután már az ország vezető járványügyi szakértője is arról beszélt, a hivatalosan közöltnél jóval több lehet a halott. Predrag Kon ezt a számítógépes rendszer hibájával magyarázta, a szerb elnök pedig azt állította, ők tudatosan semmit nem titkoltak el.

Koronavírus: újraszámolja halottait Szerbia
Az államfő reagált arra a bejelentésre, hogy júniusig akár háromszor annyi halott is lehetett Belgrádban. 

Aleksandar Vucic bejelentésének vajszínű árnyalatot ad a Szabad Magyar Szó pénteki cikke, amely szerint bizony előfordult, hogy egyetlen nap 33 ember halálát titkolták el.  A portál idézi a Balkáni Oknyomozó Hálózatot (BIRN), amely szerint a kórházak háromszor több halálesetet jelentettek, mint amennyit a szerb kormány hivatalosan közölt. Mivel ez magából a COVID–19 információs rendszer adataiból derült ki, nem lehet rendszerhibáról beszélni.

A BIRN egy szemléletes grafikont is közölt az áldozatok hivatalos (kékkel) és valós (zölddel) adatairól.

A legtöbb elhunyt az információs rendszer adatai alapján április 12-én volt, harmincnyolcan vesztették életüket a koronavírus miatt. A köztársasági válságstáb szerint viszont aznap csak öten hunytak el.

A szerb sajtó szerint egyébként a csütörtökön még Predrag Kont is meghazudtoló egészségügyi miniszter maga is részt vett az információs rendszer kidolgozásában, láthatta a fertőzöttek és az elhunytak valós számát.

A Szabad Magyar Szó emlékeztet rá, hogy Milorad Ivanovic, a Balkáni Oknyomozó Hálózat (BIRN) szerkesztője már július elején arra figyelmeztetettt, hogy a koronavírus miatt a hivatalosnál sokkal többen haltak meg.

Koronavírus - Még több hír a témában

Szerbiában az általános választásokat június 21-én tartották meg. A választás előtt hivatalosan minden nap 100 alatt volt az új fertőzöttek száma, csak egy-két halottat jegyeztek fel. A választás után hirtelen megugrott a fertőzöttek száma, egy héttel a voksolás után pedig már majdnem háromszáz új esetet azonosítottak.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik