Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: újraszámolja halottait Szerbia

Az államfő reagált arra a bejelentésre, hogy júniusig akár háromszor annyi halott is lehetett Belgrádban.

Predrag Kon, a köztársasági válságstáb tagja az adatok összesítése után jutott erre a megállapításra. Szerbia legismertebb járványügyi szakértője szerint március és június között Belgrádban háromszor annyi haláleset volt, mint amennyi az információs rendszerükben szerepel.

Erre reagálva csütörtökön a szerb államfő közölte, felülvizsgálják a koronavírus-fertőzésben elhunytak számát. A Szabad Magyar Szó szerint Aleksandar Vucic azt mondta, az állam nem titkolt semmit. Az elnök a jövőben is átláthatóságot ígért.

Minden egyes halálesetet kivizsgálunk, hogy biztosan kiderüljön a halál oka. Büszke vagyok az orvosainkra, közülünk senki sem állított valótlanságot.

Vucic igyekezett mindenkit megnyugtatni azzal is, hogy a koronavírus elleni védőoltásról azt mondta, ha többféle lesz jó, akkor többfélét vesznek, ha csak egy, akkor abból biztosítanak mindenkinek.

Az államfői bejelentés dacára az egészségügyi miniszter azt mondta, nincs semmi alapja, hogy Szerbiában háromszor annyi áldozata lenne a koronavírus-járványnak, mint az a hivatalos jelentésekben szerepel. Ez azért érdekes, mert Zlatibor Lonca is tagja a köztársasági válságstábnak.

Az első fertőzést Szerbiában március 6-án azonosították, azóta 33 551 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és 749-en haltak meg. Az állami hírügynökség emlékeztet rá, márciustól folyamatosan nőtt a fertőzöttek száma, március 15-én szükségállapotot hirdettek, amit május 6-án oldottak fel.

A korábban elhalasztott általános választásokat június 21-én tartották meg. A választás előtt a hivatalos adatok szerint minden nap száz alatt volt az új fertőzöttek száma, egy-két halottat jegyeztek fel. A választás után hirtelen megugrott a fertőzöttek száma, egy héttel a voksolás után már majdnem háromszáz új esetet azonosítottak.

A helyzet augusztus közepére stabilizálódott, és azóta fokozatosan csökken az esetszám, szeptemberben átlagosan 60-70 fertőzöttet regisztráltak naponta, a halottak száma sem haladta meg az ötöt. Néhány napja egyébként Marijan Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerb irodájának vezetője a járványügyi adatok alapján azt mondta, Szerbiában nem kell szükségállapotot bevezetni.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik