Nagyvilág

Navalnij nem fél Putyintól, hazatér Oroszországba

Szerinte az orosz elnök viszont fél. Attól, hogy Lukasenka sorsára jut. A Kreml szerint a CIA együttműködik Navalnijjal.

Alekszej Navalnij szerint maga Vlagyimir Putyin adott arra utasítást, hogy megöljék, megmérgezzék novicsokkal. Az orosz ellenzéki politikus a Der Spiegel német hírmagazinnak adott interjút, amit az állami hírügynökség szemlézett. Navalnij azt mondta, a Kreml az ellene elkövetett bűncselekménnyel igyekszik megakadályozni a fehérorosz válsághoz hasonló folyamatok beindulását. Érzik, hogy ehhez rendkívüli eszközöket kell bevetniük.

A rendszer a túlélésért küzd, és ennek következményeit tapasztaltuk meg éppen.

Szavai szerint napról egyre jobban van.

Nem ajándékozom meg Putyint azzal, hogy nem térek vissza Oroszországba.

Szellemi képességeit már teljesen visszaszerezte, berlini orvosai segítségével pedig gyorsan halad előre fizikai felépülése is.

Most az a dolgom, hogy az a fickó legyek, aki nem fél. És nem is félek!

A felvetésre, hogy talán mégsem Putyin áll a támadás mögött, azt mondta, az nagy baj lenne, mert egy pohárnyi új novicsokkal egy nagyobb berlini metróállomás összes utasa megölhető. Ha a harci idegméreghez nemcsak Putyin három embere (a belső elhárítás, a hírszerzés, a katonai hírszerzés feje) fér hozzá, hanem harminc, az szörnyű lenne, mert az anyag globális fenyegetést jelent.

Alekszej Navalnij következő nagy feladatának azt tartja, hogy a 2021-es törvényhozási (Duma-) választásra összefogja az összes „anti-autoriter” ellenzéki erőt. Mint mondta, meg kell törni az Egységes Oroszország párt hatalmi monopóliumát, amihez

kellemetlen embereket, például kommunistákat is támogatni kell.

Az ellenzéki politikus közölte, az orosz társadalom egy része Putyin retorikáját szajkózva azt mondja, Moszkvának saját külö útján kell járnia és egy „spirituális értékeken” nyugvó, monarchiához hasonló rendszert kell építenie. Velük szemben állnak azok, mint ő, akik szerint ez hazugság, szemfényvesztés, mert meggyőződésük,

hogy Oroszország csak európai mintát követve fejlődhet.

Alekszej Navalnij megmérgezéséről a Der Spiegelnek elmondta, hogy már a repülőgépen érezte, valami nincs rendben. Fájdalmai nem voltak, de biztos volt benne, hogy megmérgezték, élete veszélyben van. Később egyértelművé vált számára, hogy nem éli túl a támadást. Utolsó emléke, hogy felismeréséről tájékoztat egy utaskísérőt, majd összeomlik. Szerinte a halált csak azért kerülte el, mert a repülő azonnal kényszerleszállást hajtott végre, mentők várták a repülőtéren, az első tünetek megjelentésétől számított másfél órán belül megkezdték kezelését az atropin nevű szerrel.

Navalnij: Köszönöm nektek, ismeretlen, jószívű barátaim
Az orosz ellenzéki vezető a pilótáknak és az orvosoknak hálálkodott.

Szerinte támadói ügyes tervet eszeltek ki, de úgy számoltak, hogy út közben, a fedélzeten meghal, egy omszki, moszkvai halottasházba kerül, ahol nincsenek eszközök a méreg kimutatására. Elég lett volna kicsit várni a vizsgálattal, és csak egy gyanús haláleset lett volna az övé. Navalnij szerint merénylői tanultak a novicsokkal végrehajtott előző ismert műveletből, a Szkripal-ügyből, ügyeltek arra, hogy csak ő kerüljön kapcsolatba a méreggel.

Majdnem megmérgeztek egy teljes kisvárost a kémjátszmában
2018 márciusában idegméreggel akarták eltenni láb alól Szergej Szkripalt. Tömegkatasztrófa is lehetett volna a merényletből, amit egy új sorozat szerint egy rátermett hivatalnoknak köszönhetően sikerült elkerülni.

Arra a kérdésre, ha valóban az elnök áll a támadás mögött, miért engedték elszállítani Németországba, közölte, valószínűleg nem akarták, ezért közölték a nyilvánossággal, hogy nincs szállítható állapotban, de támogatói erőfeszítéseinek köszönhetően Putyint az  a veszély fenyegette, hogy ügyéből

egyfajta valóságshow lesz, azzal a címmel, hogy »Navalnij haláltusája Omszkban«. (…) Putyin embereinek fontos, hogy az ellenfél ne kerülhessen az áldozat státuszába, hogy ne adják meg neki ezt a politikai tőkét, akár élve, akár holtan. Egyértelműen az ő felelősségük lett volna, ha meghaltam volna Omszkban vagy maradandó károsodást szenvedek. A novicsokot talán nem lehetett volna kimutatni, de egyértelműen az ő bűnük lett volna, ha nem engednek ki az országból. Különben pedig azért vártak 48 órát, minden bizonnyal abban reménykedtek, hogy ennyi idő után már nem lehet kimutatni a mérget.

Navalni beszélt arról is, hogy Angela Merkel meglátogatta a kórházban. Mint mondta, a német kancellár pontosan tudja,

mi zajlik Oroszországban, és vele beszélgetve megérti az ember, miért ő Németország vezetője ilyen hosszú ideje.

Kreml: A CIA együttműködik Navalnijjal

Az interjú után megszólalt a Kreml is. Dmitrij Peszkov szóvivő azt állította, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) együttműködik Alekszej Navalnijjal. Nem az orosz ellenzéki dolgozik a nyugati szakszolgálatoknak, hanem azok dolgoznak vele.

Valóban van olyan értesülés, ezt konkrétan is meg tudom mondani, hogy ezekben a napokban az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége dolgozik vele.

A szóvivő arra reagált, hogy Navalnij – akit egybehangzó német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálatok szerint megmérgeztek –, a Der Spiegelnek azt mondta, Putyin áll az akció hátterében. Ezt a vádat Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke is visszautasította, ő is azzal vádolta Navalnijt, hogy együttműködik a nyugati titkosszolgálatokkal. Peszkov fejedelmi többesben bírált.

Úgy gondoljuk, hogy az Oroszország elnökének címezett efféle vádak abszolút alaptalanok, megengedhetetlenek. Mi több, ezen kijelentések sorát sértőnek, abszolút sértőnek és elfogadhatatlannak tartjuk.

Peszkov az ellenzéki politikust szégyentelennek, aljasnak titulálta.

Putyin megmentette az életét. Ha azt, ami vele történt nyugati titkosszolgálatok szervezték meg, akkor ez a kijelentése beleillik ebbe a logikába. Mindenki őszintén mentette őt, a pilótáktól az orvosain át az elnökig. Ilyen kijelentéseket csak tisztességtelen ember tesz.

A Duma elnöke teljesen nyilvánvalónak nevezte, hogy Navalnij együttműködik a nyugati országok szakszolgálataival és hatalmi szerveivel.

Az ő érdekükben dolgozik.

Arra is emlékeztetett, hogy a Bundestag elzárkózott attól, hogy kétoldalú munkacsoportot hozzon létre az Állami Dumával a Navalnij ügyében folytatott nyomozás felügyeletére. Kifogásolta, hogy az orosz hatóságok az illetékes német szervektől nem kapták meg Navalnij orvosi leleteit és biológiai mintáit.

Szerinte ez azt igazolja, hogy a Navanij-ügy megrendezésével egyes, általa meg nem nevezett, országok feszültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás mérlegének megvonásakor, blokkolni akarták Moszkvát abban, hogy megvédje a vele szövetséges ország szuverenitását. Úgy vélte, ebből semmi sem sikerült

azoknak, akik meg akarták kaparintani Fehéroroszországot.

Kiemelt kép: Alekszej Navalnij Instagram-oldalán szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép a politikusról a berlini Charité kórházban. MTI/AP/navalny instagram

Ajánlott videó

Olvasói sztorik