Nagyvilág

A V4-ek két fontos tagja szerint segíteni kellene a fehérorosz társadalmat

Kiemelt feladatként kellene kezelnie fehéroroszországi civil társadalom támogatását az Európai Unió diplomáciájának – vélte egybehangzóan csütörtökön Prágában Tomás Petrícek cseh és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

Mindkét külügyminiszter kijelentette, hogy ezt szorgalmazni kívánják az európai kollégáikkal folytatandó tárgyalásaikon. Leszögezték: a csehek és a lengyelek is jól ismerik azt a szabadság iránti vágyat, amely napjainkban Fehéroroszországban megnyilvánul.

Országainknak megvannak a saját történelmi tapasztalataik. Az utóbbi hónapok fehéroroszországi eseményei minket arra emlékeztetnek, ami néhány évtizede zajlott le Csehországban és Lengyelországban

– fogalmazott a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón Tomás Petrícek.

Zbigniew Rau elmondta: Lengyelország már kidolgozott egy javaslatot egy szolidaritási alap létrehozására az Európai Unióban, amelyből bizonyos feltételek teljesítése alapján gazdasági segítséget nyújtanának Fehéroroszországnak. „A feltételek a demokrácia szabályait és az emberi jogokat érintik” – válaszolta egy újságírói kérdésre a lengyel külügyek irányítója.

Fehéroroszországban már hetek óta tüntetések vannak a résztvevők szerint meghamisított elnökválasztás miatt. Csehország már korábban közölte, hogy a választás hivatalosan közölt eredményét, Aljakszandr Lukasenka nagyarányú győzelmét, nem ismeri el, és a helyzet megoldását új, szabad választások kiírásában látja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik