Nagyvilág

Románia helyesli, hogy a jogállamiság betartásától tegyék függővé az uniós támogatásokat

Románia üdvözli az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentését, az ebben jelzett hibák kijavítására törekszik, és helyesli, hogy az európai uniós támogatások folyósítását a jogállamisági alapelvek betartásától tegyék függővé – mondta Klaus Iohannis államfő (képünkön).

A román elnök szerdai sajtóértekezletén úgy értékelte: ilyen, minden tagállamra kiterjedő elemzésre van szükség a sajtószabadság és jogállamiság érvényesülése tekintetében az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus helyett, amely szerinte „némiképp diszkriminálja” Romániát és Bulgáriát.

Romániában szerdán közvitát indítanak a Szociáldemokrata Párt (PSD) által „megcsonkított” igazságügyi törvényekről, de ezek kijavítása a decemberben megválasztandó új parlamentre vár – mondta Iohannis.

Elég keményen ír az uniós jogállami jelentés a magyar állapotokról
Visszafogott nyelven, de kemény kritikákat fogalmaz meg a jelentés, így érthető, hogy a magyar kormány miért akarta előre hitelteleníteni a Vera Jourova elleni támadásokkal. A jelentésben friss vádak is vannak, például az Index ügye.

MTI, kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik