Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

93 millió forintnyi adót fizetett tavaly Joe Biden és felesége

Kedden nyilvánosságra hozta adóbevallását Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, és felesége. A CNN összefoglalója szerint Bidenék 2019-ben 985 ezer dollár bevételhez (306 millió forint) jutottak és közel 300 ezer dollár adót (93 millió forint) fizettek be. A házaspár 14 700 dollárt költött jótékonysági célokra.

A bevételek egy része beszédekből, könykiadásból és a feleség, Jill Biden főiskolai oktatói munkájából jött össze, ezen felül Joe Biden vezette a Pennsylvaniai Egyetem diplomáciai képzési központját.

Biden alelnökjelöltje, Kamala Harris és férje, Doug Emhoff szintén közzétették az adóbevallásukat: ők tavaly 3 millió dollár (933 millió forint) bevételre tettek szert és 1,2 millió dollár (374 millió forint) adót fizettek.

A demokrata politikusok lépése idén azért bír nagyobb jelentőséggel, mert néhány nappal ezelőtt a New York Times bejelentette, hogy megszerezte Donald Trump adóbevallásait, amelyet az elnök évek óta próbál titkolni. Trump az első olyan elnök, aki nem volt hajlandó önként közzétenni, hogy mennyi adót fizetett eddig, és az erre vonatkozó dokumentumokra már régóta vadászott az amerikai sajtó.

A New York Times által közölt adatok alapján Trump a 2000-et követő 15 évből 10 évben egyetlen cent adót sem fizetett, 2016-ban és 2017-ben pedig csak 750 dollárt – ez mostani áron 233 ezer forint. A részletekről itt írtunk:

A legrosszabbkor jött Trumpnak, hogy nyilvánosságra került az adóbevallása
Öt héttel az elnökválasztás előtt a New York Times megszerezte az elmúlt évek legkeresettebb iratait: az amerikai elnök adóbevallásait. 

Kiemelt kép: JIM WATSON/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik