Nagyvilág

Orbán hőse, Salvini 15 év börtönt kockáztat

A volt olasz belügyminiszter tagadja, hogy bűncselekményt követett el egy migránscsoport feltartóztatásával. Egy lehallgatott beszélgetés szerint is ingatag a vád.

Ügyvédei egy több mint ötven oldalas dokumentumot nyújtottak be a bíróságnak, amely akár 15 év börtönre is ítélheti a Liga vezetőjét – írja az MTI. Matteo Salvini mentelmi jogát februárban megvonták. Mivel a kormány tagja volt, úgynevezett miniszteri bíróság tárgyalja ügyét. A szicíliai ügyészség emelt vádat ellene.

A most közzétett iratokban Matteo Salvini napról napra részletezte, mi történt tavaly július 25-től kezdve, amikor a Gregoretti katonai hajó 135 bevándorlót a fedélzetére vett. A hajót Málta nem engedte  kikötni, az olasz hatóságok Szicíliába vitték a betegeket, a várandós nőket. A hajó július 28-án köthetett ki a szicíliai Augustában, de a migránsokat Salvini nem engedte partra szállni.

Feltételül szabta, hogy a menekülteket osszák szét az önkéntesen jelentkező uniós tagállamok között. A hajón végül százan maradtak. Salvini szerint nem voltak veszélyben, ellátásuk és egészségügyi ellenőrzésük folyamatos volt. Várakoztatásukra a szétosztás európai megszervezése miatt volt szükség, ami az akkori kormány teljes bevonásával zajlott.

A volt belügyminiszter jelezte, tavaly októberben az Ocean Viking civil mentőhajó tizenegy napig nem kapott kikötési engedélyt, az új kormány tagjait mégsem állítják bíróság elé. Matteo Salvini szerint  a Gregorettin érkező migránsok között ráadásul volt legalább két embercsempész is.

A védelem idézte Luca Palamara volt bírót is, aki egy lehallgatott beszélgetésben azt mondta, az ügyészségek Salvinit valójában  ártatlannak tartották, politikai okokból volt muszáj vőt támadni. Nunzio Sarpietro, a cataniai miniszteri bíróság elnöke a La Repubblica című újságnak azt mondta, Salvinit nyugodt légkör várja. A vádat Andrea Bonomo helyettes ügyész képviseli, mert  Carmelo Zuccaro államügyész visszalépett. A civil szervezetek és az embercsempészek kapcsolatát elsőként ő vizsgálta, de kétszer is nemet mondott a Salvinivel szembeni vádemelésre.

Orbán: Salvini az én hősöm
A magyar miniszterelnök azt fogja javasolni az olasz belügyminiszternek, hogy „tartson ki", mert gyalázzák az embert és „borzalmas dolgokat mondanak róla", de ha kitart, akkor be lehet bizonyítani, hogy meg lehet védeni a határokat.

Kiemelt kép: Matteo Salvini nyilatkozik Milánóban szeptember 21-én az önkormányzati választások és a parlamenti képviselők számának csökkentéséről tartott népszavazás végén. MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

Ajánlott videó

Olvasói sztorik