Nagyvilág

Idegmérget mutattak ki Navalnij szervezetében Németországban

A Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében. A német hadsereg egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték – közölte szerdán a német szövetségi kormány.

Döbbenetes fejlemény, hogy Alekszej Navalnij Oroszországban egy harci idegméreggel elkövetett támadás áldozata lett

– áll a közleményben, amely szerint a német szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli ezt a támadást.

Nyomatékosan felszólítják az orosz kormányt, hogy adjon magyarázatot a történtekre – tették hozzá. A kormány a külügyminisztérium révén tájékoztatja Németország európai uniós és NATO-partnereit a Berlinben ápolt orosz politikus vizsgálati eredményeiről, és tárgyalásokat kezd a megfelelő közös reakcióról – közölték, hozzátéve, hogy a külügyminisztérium Oroszország berlini nagykövetét is tájékoztatja a Bundeswehr laboratóriumában elvégzett vizsgálatok eredményeiről.

Oroszország nem kapott új információt Németországtól Alekszej Navalnij ügyében

– egyelőre így reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ-nak. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország továbbra is választ vár a német rendvédelmi szervektől az orosz főügyészségnek a Navalnij-üggyel kapcsolatos információigénylésére.

Alekszej Navalnij augusztus végén tárgyalt Szibériában, majd hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanították, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust végül az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították.

forrás: mti; kiemelt kép: Afp

Ajánlott videó

Olvasói sztorik