Nagyvilág koronavírus

Átlépte a 200 ezret a járvány halálos áldozatainak száma az USA-ban

Már 200 005 ember halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetem keddi adatai szerint – írja a Guardian. A járvány a világon az USA-ban követelte a legtöbb halálos áldozatot, a második helyen Brazília, a harmadik helyen India áll.

A Brookings Intézet felmérése szerint szeptemberben az OECD-tagállamok átlagához képest az USA-ban 60 százalékkal több új Covid-fertőzést regisztráltak, az új halottak száma pedig az ötszöröse. A legtöbb esetet Kaliforniában, Texasban és Floridában találták, de az utóbbi hetekben máshol is emelkedni kezdett az esetszám, különösen a középnyugati államokban.

Az új számok tükrében ismét érdekes lehet, hogy Donald Trump gyakorlatilag hazudott az amerikaiaknak a járványról és ezt el is ismerte Bob Woodward újságírónak, akinek nemrég könyve jelent meg az elnökről. Trump már február 7-én közölte Woodwarddal, hogy a vírus „sokkal halálosabb, mint az influenza”, miközben a nyilvánosság előtt ennek pontosan az ellenkezőjét szajkózta, és heteken át azt állította az amerikaiaknak, hogy a koronavírus nem veszélyesebb az influenzánál, és egyáltalán nem kell aggódniuk miatta. Egy márciusban készült interjúban el is ismerte Woodwardnak, hogy szándékosan kicsinyítette a veszély nagyságát, állítása szerint azért, mert nem akart pánikot kelteni.

Trump Kínát bírálta a járványkezelés miatt

Eközben az amerikai elnök kedden Kínát bírálta a járványkezelése miatt az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésére megküldött, előre felvett beszédében. Az ENSZ-nek felelőssé kell tennie Kínát a cselekedeteiért – fogalmazott az Trump, hozzáfűzve, hogy Kína szabadította a világra ezt a pestist. Leszögezte: „a vírus megjelenésének első napjaiban Kína felfüggesztette a belföldi utazásokat, de közben lehetővé tette, hogy a repülőjáratok elhagyják az országot, és megfertőzzék a világot”.

Trump azzal vádolta Kínát és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy hamis információkat terjesztettek a vírus fertőzésének módjairól.

a kínai kormány és a WHO, amelyet csaknem teljes mértékben Kína tart ellenőrzése alatt, hamisan jelentette ki, hogy nincs bizonyíték e vírus emberről emberre terjedésére.

Az elnök az új típusú koronavírust ezúttal is „kínai vírusként” említette. Bírálta Peking környezetvédelmi politikáját is, kiemelve a túlhalászást, az óceánok szennyezését és a minden más országénál nagyobb, mérgező higanykibocsátást.

Nem érdekli a környezet azokat, akik Amerika kivételes környezetvédelmi eredményeit támadják, és közben nem vesznek tudomást a féktelen kínai szennyezésről. Ők csak meg akarják büntetni Amerikát. Én pedig ezt nem fogom támogatni.

Trump hangsúlyozta, hogy ha az ENSZ hatékony szervezet akar lenni, akkor a világ valós problémáira kell összpontosítania a figyelmét. Ezen gondok között említette a terrorizmust, a nők elnyomását, az emberkereskedelmet. A terrorizmus legfőbb támogatójának pedig Iránt nevezte.

Kiemelt kép: Rick BAJORNAS/UNITED NATIONS/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik