Nagyvilág

Szlovákiában a koronavírusteszt után kiszivároghattak a személyes adatok

Több mint 130 ezer érintett lehet.

Egy szlovákiai IT biztonsági cég figyelmeztett rá, hogy az állami adatbázis informatikai sebezhetősége miatt több mint 130 ezer olyan ember személyes adatai szivároghattak ki, akiknél korábban elvégezték a koronavírustesztet. A vállalat vezérigazgatója a TASR hírügynökséggel közölte, a hibára vasárnap felhívták a kormány kiberbiztonsági egységének figyelmét – írja a Paraméter.

Szerdán délután 20 perc alatt kijatították a hibát, úgy döntöttek, a kritikus sebezhetőséget nyilvánosságra hozzák. A vállalat szerint a támadó – azonosítás és speciális ismeret nélkül – hozzáférhetett az összes páciens adataihoz. Hiányoztak ugyanis az olyan mechanizmusok, amelyek megakadályozták volna az adatok tömeges letöltését, illetve minden titkosítatlan volt az adatbázisban.

A cég szerint hozzáférhettek bármelyik páciens nevéhez, születési számához, születési dátumához, neméhez, telefonszámához, lakhelyéhez, észlelt tüneteihez, a teszt dátumához, típusához és eredményéhez is. Egy ügyvéd szerint a kiberbiztonsági hiányosság miatt sérülhetett a személyes adatok védelme. Úgy vélte, értesíteni kell mindenkit, aki érintett az ügyben. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem adott ki állásfoglalást az esetről.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik