Nagyvilág koronavírus

Menyasszonyok, nyugi! – írta a szlovák kormányfő

A járványügyi bizottság az esküvőkre 30 fős korlátot javasolt. Ez ellen petíció indult.

Szlovákiában az egészségügyi miniszter vezette járványügyi bizottság múlt héten súlyos szigorításokat javasolt, de azokat az Igor Matovic kormányfő vezette központi válságstáb csak részben hagyta jóvá – írja a Paraméter.

Eldőlt, hogy beltéri kulturális és sporteseményeken maximum 500,  kültérin 1000 ember vehet részt. Ebbe a létszámba csak a közönség számít, a szereplők, játékosok, a kiszolgáló személyzet nem. Eddig nem határoztak az esküvőkről, bálokról, szalagavatókról.

Az esküvőknél a járványügyi bizottság 30 fős korlátot javasolt, de ez ellen petíció indult, amit már tízezres nagyságrendben írtak alá. 

Igor Matovic a kormány szerdai ülése előtt a Facebookon jelezte, nem kell tartani a 30 fős létszámkorláttól.

Nyugalomra intette a  menyasszonyokat, azt ígérte, a kormány elé terjeszt egy érdekes javaslatot,

ami alapvetően megváltoztatja a 30 fős rémséget. Szorítsatok!

Befellegzett a lakodalmaknak? A koronavírusba beleremeg az esküvőipar is
A tavaszi rendezvénystop komolyan megviselte az esküvők körül dolgozó kisvállalkozókat. Még ki sem heverték ezt, amikor a járvány második hulláma miatt ismét elkezdték elhalasztani a párok az esküvőket. Körbejártuk, mi most a helyzet az esküvők piacán: nőnek-e az árak, mikor jár vissza a foglaló, mi számít vis maiornak?

A miniszterelnök később bejelentette, 100 fős lesz a létszámkorlát a lakodalmaknál, személyzet nélkül. A helyszín (étterem, kultúrház) tulajdonosának, fenntartójának legkésőbb 48 órával az eseményt be kell jelentenie, az evés és ivás, fotózkodás közben nem kell maszkot viselni, más esetekben igen.

A lakodalmakon rendőrök, higiénikusok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék az előírások betartását. A vörös jelzéssel ellátott járásokban a kiszabható büntetések kétszer akkorák lesznek, mint a zöldekben. A büntetést nem a szabálysértők, hanem a helyszín üzemeltetője kaphatja, az 20 ezer euróig terjedhet. A módosításokat október 1-től vezetik be.

Szlovákiában egyébként kedden 3235 embert teszteltek 92 fertőzöttet találtak. Az Új Szó szerint az összes elvégzett teszt száma így már 393 486, az ismert pozitív eseteké 5860. Az elhunytak száma 38 maradt. Hat ember meggyógyult, ezzel 3220-ra nőtt számuk. 141 személyt ápolnak kórházban Covid-19 fertőzés gyanújával.

Frissítés!

Újabb haláleset történt, ezzel a koronavírus halálos áldozatainak száma 39-re emelkedett. A szlovák hírügynökséget az egészségügyi tárca szóvivője tájékoztatta arról, hogy egy 66 éves férfi hunyt el az Eperjesi Egyetemi Kórházban. A 141 ember kórházban ápolt közül  107 esetben már igazolták a fertőzést. 13 beteget intenzív osztályon kezelnek, 14 másik mesterséges lélegeztetésre szorul.

Kiemelt kép: Igor Matovic / Facebook 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik