Nagyvilág

Barbados megfosztja uralkodói címétől Erzsébet királynőt

II. Erzsébet királynő jövőre már nem lesz Barbados uralkodója, mert a kormány keddi bejelentésének értelmében 2021-ben három évtized után monarchiából köztársasággá alakulnak, írja a CNN.

Sandra Mason kormányzó arról beszélt, eljött az ideje, hogy végleg maguk mögött hagyják gyarmati múltjukat.

Közölte, hogy Barbados leghamarabb jövő novemberben válik majd köztársasággá, ekkor ünneplik majd a függetlenségük 55. évfordulóját.

II. Erzsébet Királynő nemcsak az Egyesült Királyságnak, hanem a Nemzetközösség 15 másik tagjának is uralkodója jelenleg. Ez mind olyan ország, ami egykor a brit birodalomhoz tartozott, így Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek és Tuvalu is.

Barbadoson az utóbbi években többször is szóba került már, hogy meg kellene fosztani őt a státuszától, és erre most látták elérkezettnek a pillanatot.

Több ország is hasonlóan járt el egyébként a múltban, miután kivívták függetlenségüket. Legutóbb 1992-ben Mauritius vált meg Erzsébet királynőtől mint uralkodó.

Kiemelt kép: Anwar Hussein/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik