Nagyvilág

Fel tud kelni az ágyból a megmérgezett Navalnij

Már egyáltalán nem szorul lélegeztetésre és az ágyából is fel tud kelni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető, akit még augusztusban mérgeztek meg, írja a BBC.

A Navalnijt ápoló Charité kórház hétfői tweetjében azt közölte, a politikus állapota folyamatosan javul, próbálják őt mozgatni és már képes rövid időre felállni az ágyából.

Navalnijt augusztus 20-án mérgezték meg egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton. Előbb Oroszországban kezelték, majd a család kérésére Németországba szállíthatták.

A német kormány hétfőn jelentette be, hogy a francia és a svéd laboratóriumi eredmények is azt igazolják, hogy Navalnijt novicsokkal, azaz egy szovjet fejlesztésű idegméreggel mérgezték meg.

Stábja szerint Vlagyimir Putyin rendelte el a gyilkossági kísérletet, de a Kreml tagad.

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek kifejezte mély aggodalmát az Alekszej Navalnij elleni gyilkossági kísérlet miatt, valamint jelezte, hogy magyarázatot vár Oroszországtól.

Putyin büntetlenül keverhet idegmérget bárki teájába?
Ha megfelelő mennyiséget adagolnak a novicsokból, az szinte azonnal halált okoz. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ugyan túlélte az őt ért támadást, de kérdéses, tud-e teljes értékű életet élni még valaha. Az elkövető kiléte nem tisztázott, de minden szál az orosz kormányhoz vezet.

Kiemelt kép: Alexander NEMENOV / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik