Nagyvilág

Három ellenzéki képviselő az orosz nagykövetségnél követelte a Navalníj-ügy vizsgálatát

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független parlamenti képviselők csütörtökön az Orosz Föderáció nagykövetségénél demonstrált Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése miatt. A magyar ellenzékiek egy dokumentumot adtak át az orosz rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek.

Mint ismert, Navalnij augusztus 20-án egy kampánykörúton lett rosszul, majd kómába esett. A politikust néhány napos huzavona után Németországba szállították. Az azóta elvégzett vizsgálatok alapján a német politikusok egyre határozottabban állítják, hogy Navalnijt is a novicsok nevű idegméreggel mérgezték meg.

A három magyar ellenzéki képviselő az ellenzéki vezető elleni brutális támadás alapos kivizsgálását várja az orosz hatóságoktól, a magyar kormánytól pedig azt, hogy „gyáva sunnyogás helyett a legmagasabb szinten hozza nyilvánosságra az álláspontját a támadás ügyében”.

Szél Bernadett Facebookján azt írta, Németországban napirenden van az Északi Áramlat 2 felmondása – egyrészt remélik, hogy nyugati szövetségeseink végig tudnak menni ezen az úton, ha az orosz fél nem lép, másrészt követelik, hogy a magyar kormány is tegyen hasonlóképp Paks2-vel kapcsolatban.

Mi, ezen levél aláírói meg vagyunk győződve arról, hogy az ellenzéki politikusok és aktivisták elleni támadások amellett, hogy mélyen antihumánusak, sértik az alapvető demokratikus értékeket és szabadságjogokat. A demokratikus rendszerek alapja a pluralizmus és a tisztességes politikai verseny, ahol az állampolgárok szabadon fejezhetik ki politikai véleményüket, szabadon szervezkedhetnek és folytathatnak politikai tevékenységet, még akkor is, ha ez a kormánynak nem tetszik. A demokráciát az különbözteti meg a diktatúrától, hogy a hatalmon levők nem tiporják lábbal az emberi és politikai szabadságjogokat és nem iktatják ki a politikai ellenfeleiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik