Nagyvilág

Törökország hadgyakorlattal érteti meg Ciprussal, kié is a földgáz

Földközi-tengeri vihar.

Hétfőig tartó tengeri hadgyakorlatba kezdett Törökország Ciprus partjai előtt, a műveletek során lőgyakorlatokat tartanak.

Az akciót az egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság Sadrazamköy nevű városának magasságában hajtják végre.

Ciprus és Görögország tiltakozásának dacára a török haditengerészet az utóbbi időben számos hadgyakorlatot tartott a Földközi-tenger keleti medencéjében; a múlt héten Földközi-tengeri Vihar fedőnéven zajlott többnapos erődemonstráció Ciprusnál a török hadsereg és az észak-ciprusi haderő együttműködésével, a műveletekben légi, haditengerészeti és szárazföldi egységek is részt vettek.

Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról. Az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők tovább fokozták a feszültséget.

Törökország hajói augusztus első felében kezdték újra a kutatásokat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ráadásul Ankara harmadszor is meghosszabbította egyik kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, ezúttal egészen szeptember tizenkettedikéig.

320 milliárd köbméter földgázt találtak a törökök a Fekete-tenger alatt
A felfedezés elősegítheti Törökország földgázfüggőségének csökkenését Oroszországtól, Irántól és Azerbajdzsántól.

Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az augusztus közepén tartott rendkívüli külügyi tanács keretében az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Emellett felszólította Törökországot, hogy azonnal szüntesse be a helyzet elmérgesedését okozó kutatótevékenységet, és kötelezze el magát a párbeszéd folytatása mellett.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a múlt héten azt mondta, hogy a kialakult feszültség rendezéséhez többoldalú konferencia összehívására van szükség Ankara részvételével. Ezeket a megbeszéléseket a tervek szerint szeptember végén tartják meg.

Kiemelt képünkön az Oruc Reis kutatóhajó és kísérete; fotó: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik