Nagyvilág

Szijjártó Péter szerint nem lehet egyszerre bírálni a keleti országokat és üzletelni velük

Konzuli képviseletet nyitott meg pénteken a laoszi fővárosban, Vientiánban a külgazdasági és külügyminiszter. A megnyitón Szijjártó Péter elmondta, hogy második laoszi hivatalos látogatásának egyik célja Orbán Viktor miniszterelnök feltehetően novemberben esedékes látogatásának az előkészítése.

A magyar kormány tíz éve döntött a keleti nyitás politikájának megvalósítása mellett

– emlékeztetett Szijjártó Péter.

Megértettük, hogy a Keletnek növekvő jelentősége lesz. Megértettük, hogy Keletről jön majd a világpiacra sok technológiai fejlesztés és kutatási eredmény. A számokat és a statisztikákat nézve meg kell mondanom, hogy a magyar kormánynak igaza volt

– mondta a külügyminiszter.

Minden európai ország arra törekszik, hogy sikeres kapcsolatokat építsen ki a keleti országokkal, elősorban gazdasági és kereskedelmi téren. „Az egyetlen különbség, mi megengedhetjük magunknak, hogy ne legyünk álszentek, ami a szankciókat illeti, hogy egyrészt bíráljuk a keleti országokat, másrészt megpróbálunk velük üzletelni. Mi a kölcsönös tiszteletre építjük a kapcsolatainkat a keleti országokkal, közöttük a Laoszi Népi Demokratikus Köztársasággal” – szögezte le Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter elégedettségét fejezte ki, hogy a magyar cégek igen fontos szerepet játszottak a laoszi mezőgazdaság, vízgazdálkodás és digitalizálás fejlesztésében, több száz laoszi fiatal tanult magyar egyetemeken. Jelenleg is évente száz ösztöndíjat tartanak fenn fel laoszi diákok számára.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a koronavírus-világjárványra tekintettel Magyarország pénzügyi támogatást nyújtott és pénteken defibrillátort is adományozott Laosznak az egészségügyi rendszer megfelelő működésének érdekében.

Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után Szijjártó Péter pénteken bejelentette: Magyarország és Laosz megállapodott abban, hogy újabb kötött segélyhitellel indít programot, amelynek értelmében a korábbi 198 millió dollár után magyar cégek 100 millió dollárért beruházásokat hajtanak végre a délkelet-ázsiai országban.

A tárcavezető kétoldalú tárgyalásokat folytatott a laoszi fővárosban, tárgyalt Sziszulit Thonglun miniszterelnökkel is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik