Nagyvilág koronavírus

Teljesen lezárják Izraelt a második hullám miatt

Egy hónapos országos zárlatot vezetnek be Izraelben a jövő héten a koronavírus-járvány megfékezésére – jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt az izraeli koronavírus-kabinet csütörtök esti ülésén négy vesztegzárváltozatot vitattak meg a szakemberek és a politikusok. Roni Gamzu professzor, a kormány járványügyi biztosa egy enyhébb vesztegzárat javasolt, de győzött Benjámin Netanjahu miniszterelnök javaslata egy teljes és szigorú, legalább két hétig tartó országos zárlat elrendeléséről, amelyet egy kéthetes enyhébb korlátozás követhet majd – áll a jelentésben.

A határozatot még meg kell szavaznia vasárnap a kormány egészének, s el kell dönteniük azt is, hogy jövő szerdán vagy pénteken, a zsidó újév ünnepének beköszöntével lépjenek-e életbe a korlátozások.

  • A tervek szerint csak a létfontosságú munkahelyeken fognak dolgozni, a teljes időszakban zárva tartanak az iskolák és az óvodák (a fogyatékossággal élő gyermekek intézményeinek kivételével), de a távoktatás tovább folyhat majd az ötödik osztálytól felfelé.
  • Az országban mindenki csak 500 méterre hagyhatja majd el otthonát.
  • Tilos lesz a települések közötti közlekedés, és a magánvállalkozások is csak megszorításokkal dolgozhatnak.

A tervek szerint az egy hónapos zárlat jelentősen lecsökkenti majd az új Covid-fertőzöttek számát, amely jelenleg napi négyezer körül alakul, s véget vethet annak, hogy Izrael jelenleg világelső az egymillió lakosra jutó új járványhordozók tekintetében.

Jaír Lapíd, a parlamenti ellenzék vezére a döntés miatt lemondásra szólította fel a kormányt. Twitter-üzenetében úgy vélekedett, hogy a tervezett újabb zárlat kudarcuk beismerését jelenti, és később sem várható a járványhelyzet javulása, mert nincsenek sem egészségügyi, sem gazdasági tervek a bajok kezelésére, mindeddig a fertőzési láncot felgöngyölítő epidemiológiai vizsgálatok rendszerét sem alakították ki, s ezért a zárlat után újra magasba szökhet a fertőzöttek száma.

Kiemelt kép: Ultraortodox zsidó férfi védőmaszkban imádkozik a zsinagóga belső terét elválasztó nejlonfüggönyök előtt Jeruzsálemben 2020. szeptember 10-én, a koronavírus-járvány idején. Izraelben szeptember 9-én megkezdődtek az éjszakai korlátozások a koronavírussal leginkább fertőzött 40 településen, miután az ultraortodoxok nyomására a kormány lemondott a teljes vesztegzárról. Izrael továbbra is világelső az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek számában. MTI/EPA/Abir Szultan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik