Nagyvilág

Már nyolcan haltak meg a kalifornai tűzvészben

Az elmúlt hetekben rekordmennyiségű, mintegy kétmillió hektárnyi területet pusztítottak el lángok.

Augusztus 15-e óta Kaliforniából 900 tüzet jelentettek. A legtöbbet az ebben az időszakban szokásos, viharok miatti villámlások okozták. A lángokban eddig nyolc ember vesztette életét, több mint 3300 épület semmisült meg. Az állami hírügynökség szerint több mint 14 ezer tűzoltó vesz részt az oltásban.

Lezárják mind a nyolc nemzeti parkot Kalifornia déli részén a pusztító tűzvészek miatt.

Randy Moore, az állami erdőgazdaság munkatársa azt mondta, a döntést naponta felülvizsgálják, de újabb tüzekre számítanak, nincs elég eszközük az oltáshoz. Az állam erdészeti és tűzvédelmi igazgatóságának szóvivője, Lynne Tolmachoff aggasztónak nevezte a helyzetet, mert a térségben ez a legszárazabb időszak, ilyenkor minden évben nő a tűzvészek száma.

Noha a bozóttüzek sok helyen áramkimaradást okoznak, nőtt az energiafogyasztás a melegrekordok miatt. A szolgáltatók kérték,  az emberek csökkentsék az áramhasználatot. Jelezték, tűzveszély esetén biztonsági okból maguk függeszthetik fel a szolgáltatást. A legnagyobb áramszolgáltató közölte, ez akár 21 megye 158 ezer háztartását is érintheti Kalifornia északi részén. Az elöregedett elektromos eszközök hibája sok, tűzzel járó balesetet okozott.

Gavin Newsom, az állam kormányzója vasárnap vészhelyzetet hirdetett több kaliforniai megyében, Trump elnök augusztus végén természeti katasztrófának nyilvánította a kaliforniai bozóttüzeket, és ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez.

Kiemelt kép: MTI/AP/Noah Berger

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik