Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

„Úgy nézek ki, mint egy radikális szocialista, aki szereti a zavargókat?”

Ezt a kérdést tette fel az amerikaiaknak Joe Biden. Már csak tíz hét van hátra az elnökválasztásig az Egyesült Államokban, és most kezd csak igazán beindulni minden idők legkeményebbjének ígérkező kampánya.

Joe Biden még mindig jelentős előnnyel vezet Donald Trump amerikai elnök előtt az elnökválasztásos közvélemény-kutatásokban, és úgy tűnhet, hogy a demokrata elnökjelölt győzelme szinte teljesen biztosra vehető. Csakhogy ez volt az általánosan elfogadott vélemény négy évvel ezelőtt is, amikor széles körben Hillary Clinton győzelmét várták, és végül szoros küzdelemben ugyan, de alulmaradt Trumppal szemben.

A Biden-kampány azonban nem gondolja úgy, hogy már szinte a zsebükben van az elnökség, és arra számítanak, hogy a verseny csak élesedni fog. Ahogy azt Anita Dunn, a Biden-kampány magas rangú tanácsadója mondta az AP amerikai hírügynökségnek:

Ez a stáb mindig is tisztában volt azzal, hogy ez egy szoros, kemény verseny lesz.

Belehúznak

A Trump-kampány egész tavasszal és nyáron azért kritizálta Bident, hogy a koronavírus-járvány márciusi kitörése óta Delaware állambeli otthonának „pincéjében bujkált”, miután a demokrata elnökjelölt a járványügyi szakemberek ajánlásainak megfelelően nem tartott kampányrendezvényeket. Ez most meg fog változni.

A jövő héttől Biden is elkezdi járni az országot, főleg az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú államokat.

Oda megy majd, ahova mennie kell

– mondta a Press Herald című lapnak Cedric Richmond. A Biden-kampány társelnöke közölte, mindig is az volt a terv, hogy Biden és alelnökjelöltje, Kamala Harris az Egyesült Államokban szeptember első hétfőjére eső munka ünnepe (Labor Day) után utazni kezd az országban, hogy személyesen győzzék meg a választókat arról: rájuk kell szavazni.

Fotó: Chandan Khanna /AFP

A pontos programot még nem lehet tudni. Anita Dunn közlése szerint olyan államokba fognak utazni a demokrata jelöltek, ahol járványügyi szempontból biztonságos lehet kampányeseményeket tartani, és maguk a gyűlések is „vírusbiztosak” lesznek. Nem tartanak többezer fős nagy rendezvényeket, helyette csak kisebb helyekre látogatnak el, ahol a résztvevők a biztonságos távolságot betartva hallgathatják majd a beszédeket.

A Biden-csapat ezzel is hangsúlyozni akarja kampányuk egyik fő érvét: azt, hogy Trump teljesen elrontotta a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, ami több mint 180 ezer amerikai életébe került. A demokraták e mellett teljesen inkompetens, felelőtlen és tudatlan elnöknek állítják be Trumpot, egy diktátori hajlamokkal rendelkező rasszista populistaként, aki alapjaiban ássa alá az amerikai demokráciát, és képes bármit megtenni a hatalomért.

A demokraták leginkább a mérsékelt szavazókat igyekeznek magukhoz csábítani, főleg az elővárosokban élő középosztály tagjait, különös figyelmet fordítva a nőkre, valamint a függetlenekre. Biden nagy erősségének tartják, hogy képes megszólítani a fehér munkás- és középosztály tagjait, köztük a republikánus szavazókat is, így esetleges győzelmében fontos szerepet játszhatnak a Trumpból kiábrándult republikánusok.

A Biden-kampány kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a Demokrata Párt két hete tartott elnökjelölő gyűlésén szerepet kapjanak egykori republikánus politikusok is, mint például John Kasich, Ohio állam egykori kormányzója. Egy magas rangú kampánytanácsadó a CNN-nek elmondta, az elnökválasztásig hátra lévő tíz hétben célzott digitális kampányt indítanak az ingadozó republikánus szavazók meggyőzésére, felhasználva azokat a republikánus és konzervatív tisztségviselőket, akik nyíltan kiálltak Biden mellett.

Van miből válogatniuk. A CNN összesítése szerint nagyjából két tucatnyi volt republikánus kongresszusi képviselő, 75 egykori republikánus nemzetbiztonsági szakértő és az igazságügyi minisztérium több egykori republikánus tagjai is beállt Biden mögé, valamint több száz republikánus szakember, akik republikánus elnökjelölteknek dolgoztak az elmúlt évtizedekben. Augusztus végén például a néhai John McCain szenátor több mint száz munkatársa jelezte, hogy Bident támogatják Trumppal szemben, ami a demokraták reményei szerint akár sorsdöntő is lehet Arizona államban.

Trump: Biden elnöksége az USA végét hozza el

A Trump-kampány közben ugyanazt a választói réteget próbálja magához édesgetni, vagy inkább elijeszteni Bidentől.

Fotó: Nathan Howard /Getty Images /AFP

Az előző héten tartott elnökjelölő gyűlésen, ahol hivatalosan is Trumpot nevezték meg a Republikánus Párt elnökjelöltjének, a szónokok egymás után próbálták meggyőzni az amerikaikat, hogy Biden elnöksége egyet jelent az Egyesült Államok halálával. Bident szenilis öregemberként festették le, aki észre sem veszi, hogy a Demokrata Párt szocialista balszárnyának bábja, és olyan gyenge vezetőnek, aki képtelen megvédeni az elővárosok békés lakóit a romboló és fosztogató zavargásoktól.

A törvény és rend jelszavát hónapok óta kampánya középpontjába helyező Trump-kampány most főleg az utóbbira koncentrál: a rendőri erőszak elleni tüntetéseken néhány helyen, Portland városában valamint a Wisconsin állambeli Kenoshában kitört zavargásokra. Reményeik szerint a boltokat fosztogató és gyújtogató „csőcseléket” sikerül összekötniük a demokratákkal, őket hibáztatva „az őrült erőszakért”, amit „a radikális baloldali polgármesterek és kormányzók” gyengesége tesz lehetővé – ahogy Trump írta hétfőn a Twitter-oldalán.

És közben próbálnak minél kevesebbet beszélni a koronavírus-járványról, amit az amerikaiak többsége szerint Trump rosszul kezelt. Miközben a Biden-kampány igyekszik betartani a járványügyi szakemberek ajánlásait, és nem keresik fel személyesen a választókat, akiket inkább a neten keresztül vagy telefonon és levélben igyekeznek meggyőzni, a Trump-kampány ellenkező utat választott. A republikánusok – követve Barack Obama választási stratégiáját – minél több választót próbálnak személyesen is felkeresni az otthonában. A párt közlése szerint már augusztus elején több mint egymillió ajtón kopogtak be hetente, és ezt a tempót még fokozni akarják az elkövetkező hetekben.

A hatalmas kampánygyűléseket imádó Trump közben a terv szerint repülőtéri hangárokban tart majd szónoklatokat, ahol félig szabadtéren lelkesítheti fel híveit, nagyjából betartva a járványügyi ajánlásokat. A módszert azután találták ki, hogy teljes kudarcba fulladt egy arénában tartott kampányindító gyűlése Tulsa városában, ahol feltűnően kevesen jelentek meg, feltehetően a járványveszély miatt.

Fotó: Nicholas Kamm /AFP

Tíz hét a célig

A Trump-kampánynak már nem sok ideje maradt arra, hogy elijesszék a független szavazókat és az elővárosokban élő nőket attól, hogy Bidenre szavazzanak, ráadásul a demokrata elnökjelölt hétfőn tartott beszéde a kulcsfontosságú Pennsylvania államban megmutatta, hogy nehéz dolguk lesz. Ahogy azt Biden is megemlítette, az idős politikust jól ismerik az amerikai választók, és a sok republikánussal is jó kapcsolatot ápoló egykori alelnökjelölt egyebek mellett pont arról híres, hogy egyáltalán nem radikális. Ahogy fogalmazott:

Ismernek engem. Tudják, milyen ember vagyok, ismerik a történetemet, a családom történetét. Tegyék fel maguknak a kérdést: úgy nézek ki, mint egy radikális szocialista, aki szereti a zavargókat?

Biden kiemelte, hogy a zavargások Trump elnöksége alatt törtek ki az amerikai városokban, amikor ő van hatalmon, és pont ő az, aki tehet az erőszakról.

Kritikusai szerint Trump igyekszik minél jobban felszítani az erőszakot, mert reményei szerint a lángoló városok képével elég szavazatot szerezhet a győzelemhez. Kedden például a helyi tisztségviselők kérése ellenére a wisconsini Kenoshába fog utazni, ahol rendőrökkel, valamint kifosztott üzletek tulajdonosaival találkozik, hogy a „törvény és rend elnökének” szerepében tetszelegjen, aki azt ígéri, hogy megvédi az amerikaiakat a „baloldali csőcseléktől”.

Ahogy azt egy korábban a Trump-kormányzatban magas rangú pozícióban dolgozó republikánus mondta az AP amerikai hírügynökségnek, nem szabad leírni a közvélemény-kutatások szerint jelenleg rosszul álló Trumpot:

Bármit meg fog tenni azért, hogy nyerjen. Ha ehhez át kell gázolnia másokon, át kell gázolnia a saját emberein, vagy át kell gázolnia az amerikai jogszabályokon, meg fogja tenni. Joggal aggódhatnak az emberek.

Kiemelt kép: Win McNamee /Getty Images /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik